Sovint hi ha debats sobre els grans conceptes com la llibertat, la democràcia, la història, entre d'altres, amb el propòsit d'aprofundir-ne el sentit i d'actualitzar-lo. Així doncs, es publiquen llibres i articles i són presents en activitats acadèmiques, parlamentàries i als mitjans de comunicació. En aquests debats amb freqüència es pregunta quin significat tenen i, sobretot, quina incidència en la nostra vida quotidiana. Doncs bé, pel que fa referència a la història, que es considera important, fa anys que em cridà l'atenció aquella definició que simplement afirmava: La història són antecedents i per ser més concrets, són els nostres antecedents. La conseqüència d'aquesta afirmació és evident, tothom ha de conèixer els seus antecedents com a poble, com a civilització, és a dir, ha de saber quines grans etapes ha viscut, quins moments d'harmonia i quins de trasbals i de crisi.

Així doncs, afirmada la importància del coneixement de la història, cal veure de quins mitjans disposem per fer-ho efectiu. Un dels importants, com hem comprovat, és el progressiu interès per la novel·la històrica, que és ben útil per fer créixer aquest coneixement, com ho són el cinema i els mitjans de comunicació, entre tots ells destaca la divulgació dels autors i dels seus textos que han marcat una determinada etapa de la nostra història. A Catalunya, al llarg del segle XX, hem tingut editorials que han dedicat una especial atenció a la divulgació de la història. En aquest rengle destaca l'editorial Barcino, que tingué sempre una voluntat global, enciclopèdica, de posar a l'abast tots els temes amb una perspectiva històrica, editorial que és ben viva, actualment dirigida des de la Fundació Lluís Carulla, en la segona meitat del segle passat destacaren en aquest objectiu les editorials Vicens i Vives, Dalmau, Aedos, entre moltes altres. En les seves edicions hi havia, i en molts casos hi ha, la descripció dels fets històrics, també l'assaig que els interpreta i la reedició d'aquelles obres que són punts de referència i que encertadament podem qualificar de clàssics del nostre temps.

Ara que acabem de viure una magnífica diada de Sant Jordi, convé també dedicar l'atenció a iniciatives editorials d'especial importància en el camp del coneixement de la història. Així, cal assenyalar la nova col·lecció "Biblioteca del Catalanisme" (RBA) que acaba de publicar els seus primers quatre llibres, que posen a l'abast quatre autors imprescindibles: Joan Maragall, Prat de la Riba, Pierre Vilar i Vicens i Vives, cadascun amb obres bàsiques i amb uns pròlegs extensos escrits per especialistes. És una bona notícia a la qual cal desitjar èxit i que recorda que conèixer la història és una condició bàsica per moure'ns en el món en què vivim i ser presents en la complexa construcció del món del futur.