L'atur és un recés, l'emigració és mobilitat internacional i les pujades d'impostos són novetats tributàries, que sona a novetats literàries. Significa que ha quedat inaugurada la nova temporada de mentides. Més atur, més IVA, més policia, més Cristina Cifuentes, més incompliments electorals, més cinismeÉ Per cert, que els nous executius de l'anomenat banc dolent (que segons Botín no era bo) ja han començat a folrar-se a costa nostra. Però el Govern està encantat. Quan pensen com estaríem en cas de no haver enganyat minuciosament el personal, es posen com unes castanyoles.

- Si haguéssim dit la veritat, hi hauria molts més pobres i la prima de risc estaria pels núvols.

En realitat, només hi ha dues possibilitats: o bé el Govern és tonto o bé és malvat. Bé, n'hi ha una tercera: la que sigui tonto i malvat al mateix temps, que és el que es pot deduir després del conjunt de declaracions excretades després de l'últim Consell de Ministres.

- Així que d'allò que havíem dit, res.

- En efecte, d'allò dit, res.

- I això?

- Si diem una veritat, potser el poble en recorda el sabor i se'ns enfonsa tot el muntatge. D'aquí a la pròxima convocatòria electoral, la màxima és mentir sempre, fins i tot quan no sigui necessari, de manera que el que sembli estrany sigui la veritat. Hem d'aconseguir que quan a algú se li escapa una veritat, el lapidin o li tallin la llengua. Això serveix tant per a l'àmbit públic com per al privat. Menteixin vostès als seus nens, als seus cònjuges, als seus empleats domèstics, als seus caps, als seus veïnsÉ

- I si no ens surt?

- Si no els surt, doncs n'aprenen. Gravin els ministres quan surtin al telediari i estudiïn després els seus gestos. Gravin Soraya Sáenz de Santamaría, De Guindos, RajoyÉ D'aquí a cinc o sis anys aquest país, si vol sortir de la crisi, ha d'instal·lar-se en la mentida.

- Estan vostès fent un sant Urdangarin.

- D'això es tracta, de salvar també la monarquia.