10 de juliol de 2013
10.07.2013

Cent anys del naixement de Salvador Espriu

10.07.2013 | 10:06
Editorial
«Reconegut amb les més altes distincions del país, per a les noves generacions és gairebé un desconegut»

Avui es compleixen cent anys justos del naixement de l'escriptor Salvador Espriu a Santa Coloma de Farners. Aquest centenari ha servit per rememorar, almenys durant un any, la vida i l'obra d'aquest autor imprescindible però oblidat durant molt temps.

La mateixa Generalitat de Catalunya que durant anys ha tingut Salvador Espriu exclòs de les lectures proposades als alumnes de batxillerat (tant de literatura com de llengua), aquest 2013 es posava al capdavant de la recuperació de la vida i l'obra de l'autor, impulsant l'anomenat Any Espriu, que avui viurà un dels seus actes centrals a Arenys de Mar -la mítica Sinera del poeta-, on està enterrat. És només una de les múltiples contradiccions que envolten el record de l'autor nascut a Santa Coloma de Farners avui fa cent anys: reconegut amb les més altes distincions del país, per a les noves generacions és gairebé un desconegut; símbol de la lluita contra el franquisme, va ser bandejat amb l'arribada de la democràcia; candidat del poble català al Premi Nobel en dues ocasions (1971 i 1983), durant molts anys les seves obres pràcticament han estat introbables, perquè no se'n feien reedicions. Durant aquest 2013, certament, s'han impulsat actuacions diverses per intentar capgirar la situació d'oblit en què ha viscut la figura d'Espriu durant els últims anys: s'han organitzat activitats populars, han aparegut reedicions de butxaca d'algunes de les seves obres, es continua treballant en l'edició crítica de la literatura espriuana... Víctor Martínez-Gil, un dels grans especialistes en l'obra d'Espriu i membre de la Comissió Executiva d'aquest Any Espriu 2013, es mostra optimista de cara al futur en una entrevista que publica avui Diari de Girona. Per un costat, perquè "la idea del centenari partia de l'objectiu de donar a Salvador Espriu una difusió popular (...). I això s'ha aconseguit". I per l'altre, perquè "enguany s'han publicat les obres de prosa i poesia en volums de butxaca, fet que ha permès que l'accessibilitat a Espriu sigui més assequible".

Només el temps permetrà saber si efectivament aquest 2013 s'ha plantat la llavor per a la definitiva recuperació d'un autor cabdal en la literatura catalana del segle XX, o si simplement ha estat un accident en el camí cap al seu oblit; això segon seria un error imperdonable.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema