L altre dia es va casar Miguel Blesa: el senyor feudal de Caja Madrid, en efecte, a qui potser fitxi un d'aquests dies el Banc de Santander, que ja ha repescat Rato. Vostè es presenta en una entrevista de feina amb un currículum com el de Rato i el responsable de recursos humans crida a seguretat. Però vostè és una persona del piló. El que en les classes mitjanes i baixes es considera una taca, en les altes pot ser un mèrit.

- Jo vaig enfonsar Bankia, abans Caja Madrid.

- Vostè és un geni. Quant vol guanyar?

Estàvem en l'assumpte del casament, que ni ens va ni ens ve, però del qual ens va cridar l'atenció el fet que els convidats, en un percentatge interessant, hi anessin en automòbils amb els vidres tintats, com si els fes vergonya que se'ls veiés. Els feia vergonya, és clar. Ens recordava el començament d'ElPadrino, l'obra mestra de Coppola, en la qual alguns jutges es disculpaven per no anar-hi, encara que enviaven regals. Volem imaginar, perquè ens fa gràcia i ens hem aixecat de bon humor, que molts dels convidats es presentarien també disfressats, perquè no se'ls reconegués. A Toma el dinero y corre, la pel·lícula de Woody Allen, els pares del lladre, quan són entrevistats per a la tele, es disfressen de Groucho.

La qüestió, bromes a part, és que en alguna mesura, i malgrat els més de quatre-cents assistents, es va tractar d'una cerimònia clandestina que ens va recordar a la manera com s'està celebrant en alguns llocs l'obertura del curs universitari. Atès que a les autoritats els fa por o vergonya convertir el que hauria de ser un funeral en una festa, s'escaquegen com poden, igual que els convidats de Blesa, i aquí pau i després glòria. D'aquí a poc, si les coses continuen com es preveu, la realitat sencera haurà de passar a la clandestinitat. Significa que no n'hi haurà prou de trobar subterfugis, ni amb mentir, no funcionaran els eufemismes. No. Ja no podrà sortir Ana Mato dient al copagament "aportació reduïda". No, no, la ministra de Sanitat haurà d'actuar directament des del secret, com els partits clandestins. Llavors vostè i jo, víctimes d'aquest entramat, potser puguem sortir a la llum.