Figueres té un problema seriós, greu, en un barri. No és un problema local. Té abast social, polític i econòmic, nacional i internacional. Mentre no es tinguin en compte aquests extrems -que es barregen amb aspectes no menys importants com la seguretat, la salut, l'educació, la higiene...-, el problema del barri gitano no es resoldrà.

Sovint, comprensiblement, els veïns de la mateixa ciutat i de la rodalia apunten i ataquen l'autoritat municipal. L'Ajuntament, com a òrgan de proximitat, és assenyalat com a primer responsable d'una presumpta permissivitat, d'una manca d'eficàcia en el control de les irregularitats que s'hi escometen. Rep l'alcalde, rep la guàrdia urbana. Rep fins i tot el cos dels Mossos d'Esquadra que té la comissaria a tocar del barri. La llegenda urbana diu que si mai la policia hi vol fer una batuda, abans ha de demanar "permís" als capitosts que hi manen. No és ben bé així, però la brama s'ha estès fins el punt de ridiculitzar els agents. És injust atacar les autoritats locals i les forces de seguretat perquè la seva, de força, és molt petita al costat de la magnitud d'un problema d'ordre superior.

El crim del dia de Tots Sants a la porta del cementiri és només un episodi, un desgraciat efecte de les causes que es repeteixen cada dia amb resultats igual de lesius que no mereixen tants titulars. Cada nit circulen amunt i avall en actitud desafiant desenes de vehicles amb matrícula d'aquí i d'allà. L'afer mafiós no escapa a ningú. I contra la màfia només hi poden lluitar els departaments especialitzats, sense por ni manies que els titllin de racistes. Estem parlant de delinqüència organitzada.