Feia força temps que volia escriure quelcom semblant a això que llegireu, si voleu -esclar-, a continuació. M'ho ha posat bé un premi Nobel de Medicina d'enguany. El professor Scheckman ha fet unes declaracions insòlites sobre els tripijocs de les revistes, que, abanderades per la prestigiosa i centenària revista anglesa Nature, fan de les publicacions de la ciència moderna un joc poc net. Enfadat amb aquest tipus de publicacions, qui sap per quines raons de pes, ha anunciat que no hi publicarà més. És difícil dir d'aquesta aigua no en beuré més, però si et donen un Nobel i l'acceptes, tinc el pressentiment que pots dir això i molt més si vols.

El miracle rau en el fet que pocs premis Nobel han dit coses amb suficient entitat com per rebre'n un altre, de Nobel d'una altra especialitat. Si no vaig errat d'osques, només en Linus Pauling va ser premi Nobel de química (1952) i de la pau (1962). El primer per la seva contribució a fer entendre als químics de la seva època les beceroles de la natura de l'enllaç químic i el segon per la seva batalla en contra de les armes atòmiques, cosa que no li devia pas ser gaire fàcil, ateses les circumstàncies en el seu país quan el va guanyar. En canvi, va guanyar també el premi Lenin de la Pau el 1970. No és per a menys: de fet, si en Kennedy i en Khrusxov signaren el tractat per a la supressió de les proves nuclears, és a causa en gran mesura a la tasca de Pauling i molts més que quedaren en l'anonimat, més o menys. Però ell va donar la cara i va fer el cèlebre pas endavant, mentre molts quedaven en segon terme i no digueren res.

A en Scheckman potser no li donaran un altre premi, però segurament milers de científics li agrairan el gest. Preguntareu per què és així. Doncs és fàcil d'entendre. La revista Nature té un tipus de filtrar les contribucions que rep la seva redacció, que ara s'ha estès a altres editorials científiques com si d'un virus es tractés. Primer hi ha un filtre elemental que molt pocs el passen. Segons diuen, els que porten a terme el primer filtrat no solen ser ni tan sols científics en actiu. Si passes aquest filtre, després t'avaluen, se suposa, els teus parells de l'especialitat. I si passes el segon filtre publiquen la teva contribució. Vist des d'un punt de vista equànime no sembla pas que sigui quelcom mal pensat. El problema és que els dos filtres no permeten en molts casos, per exemple, passar escrits amb informació que descrigui, posem per cas, errades importants en altres publicacions prèvies. Ni recerca que ells considerin irrellevant aplicant barems poc científics. Pensareu que això tampoc és important, però aquestes possibilitats són la base de la ciència de tots els temps. Afortunadament hi ha altres revistes que accepten els articles amb altres criteris més adequats al fer de la ciència.

Així i tot, potser seria anecdòtic que hi hagués aquest tipus de problema, però hi ha un altre assumpte tanmateix gens anecdòtic associat. El sistema de filtratge permet escollir un tipus de recerca ben definida, associada en la gran majoria de casos possiblement a grups de pressió i d'amiguets, que es disputen les sucoses subvencions, que els estats i la unió europea reparteixen amb comptagotes a grups de recerca reduïts. Un dels distintius per ser candidat a una d'aquestes prebendes multimilionàries per a la recerca és el d'haver publicat a Nature i revistes semblants. D'aquí que el poder d'aquestes publicacions esdevé moltes vegades determinant per uns i excloent per altres. D'aquí que el flamant Nobel de medicina estigui empipat i hagi decidit no publicar-hi més. De moment ha arreplegat un bon pessic de la fundació Nobel, sens dubte. Suficients calerons com per no haver-se de preocupar pels diners durant un bona temporada... i dir el que li passi pel cap sense pal·liatius.

Almenys alguns són valents per dir les coses pel seu nom i no s'amaguen com altres, per por que no els escridassin i la imatge els surti esborronada... No s'adonen, però, que la imatge la tenen malmenada de fa temps, per raons semblants a les que addueix el professor Scheckman i altres minúcies...