els europeus mai ens hem acabat de creure les eleccions al Parlament Europeu. Ens ha costat molt entendre la importància que tenen les institucions comunitàries per a nosaltres com a ciutadans i per això hem tendit a considerar aquestes eleccions com unes eleccions "menors".

Fins ara, els "europeus del sud" sempre ens havíem considerat europeistes perquè Europa sempre havia representat progrés, modernitat i riquesa. Després de la crisi, aquesta idíl·lica imatge ha quedat tocada, però tot i així, la Unió Europea encara representa per a molts un garant d'estabilitat i benestar. Si bé el distanciament és més que evident.

Sembla, doncs, que aquest canvi de percepció i el més gran pes polític que adquirirà el Parlament a partir d'aquestes eleccions pot fer que aquestes siguin unes eleccions diferents. Només aquest fet, la rellevància política del nou Parlament Europeu i la influència que tenen les polítiques europees en el nostres dia a dia, ja haurien de ser un motius suficients per anar a votar el proper 25 de maig.

Però és que aquestes eleccions també són importants en clau interna. No només perquè ens trobem inmersos de ple en el procés sobiranista, sinó perquè el 9 de novembre és a la cantonada, i unes eleccions cinc mesos abans d'aquesta data són un termòmetre idoni per copsar l'opinió de la ciutadania.

Els dos governs inmersos en el procés i els partits que els donen suport, s'hi juguen molt en aquestes eleccions "menors" ja que els resultats que se'n derivin poden afectar l'estabilitat d'ambdós governs d'una manera determinant.

En primer lloc, s'hi juguen molt els partits que lideren aquest procés polític, ja que, vulguin o no vulguin, els resultats a Catalunya es llegiran en aquesta clau. També des de Brussel·les. Des d'on s'analitzaran detalladament els vots dels partits que donen suport a la consulta.

Però, sobretot, s'hi juga molt Convergència i Unió, i en especial el president Mas. Un mal resultat o el fet que ERC els superés en vots tindria efectes en el seu lideratge just en el moment central del procés.

En segon lloc, aquestes eleccions afecten també el govern de Rajoy. No només si el Partit Socialista els acaba superant en diputats, sinó sobretot pels vots que acabin tenint els partits polítics que li disputen la defensa d'Espanya: Ciutadans, UPyD i VOX. Un bon resultat d'aquests partits i un bon resultat socialista, dificultaria molt la capacitat de moviment de Rajoy en els propers mesos, posaria en qüestió el seu lideratge i segurament faria emergir crítiques internes sobre com està gestionant el procés català.

En definitiva, aquestes eleccions considerades de segona, poden portar problemes de primera divisió. I influiran en els lideratges dels dos governs que es troben inmersos de ple en el procés sobiranista.

Unes europees, doncs, més imprevisibles que mai, ja que a la seva habitual poca capacitat de mobilització s'hi suma un malestar inaudit amb les institucions europees i un repte polític de primera magnitud. Un còctel explosiu que ens farà estar amatents als resultats del dia 25.

Aquestes, per primera vegada, no són, doncs, unes eleccions menors. Són unes eleccions tradicionalment secundàries que la política ha convertit en principals. No tinc cap dubte que el 26 de maig serà un dia de moviments polítics importants.