Les eleccions europees han rebentat l'espanyolisme a Catalunya i a Espanya. A Catalunya les sucursals del PP i del PSOE han perdut 460.000 vots mentre els tres partits del referèndum d'independència han guanyat 660.000 vots. A Espanya PP i PSOE han perdut més de cinc milions de vots i govern i oposició a Madrid, tanto monta monta tanto, no representen ni la meitat de l'electorat. La doble desfeta del PP i PSOE posa en qüestió la seva antipolítica catalana.

El País ha projectat els resultats europeus sobre el Congrés de Madrid i surt un parlament ingovernable amb 13 partits. Cap combinat tindria majoria, com no fos PP i PSOE junts, que acceleraria la davallada del bipartidisme podrit. Espanya s'ha despertat catalana, on governar serà pactar perquè no hi haurà majories estables. Els mateixos que no han volgut pactar ara amb Catalunya!

L'historiador Borja de Riquer explica per què PP i PSOE confonen Madrid amb Espanya: "Els governs del PSOE i PP han fet de Madrid el gran beneficiat. Però Madrid exporta poc, està molt per sota del que li pertocaria perquè produeix molt poc. El seu model és extractiu i escassament productiu. Molts madrilenys pensen que en el fons Espanya és Madrid. L'emfàtica defensa de la nació espanyola és de fet una forma hàbil de protegir el Model Madrid. Malgrat que aquesta gran concentració de poder només beneficia una petita minoria. Les estretes relacions entre la política i els negocis han consolidat una oligarquia que actua com l'amo de la finca. Aquesta minoria privilegiada, com que controla també bona part dels mitjans de comunicació, ha aconseguit difondre la fal·làcia que ella està defensant la nació de tots els espanyols quan de fet protegeix el seu model de governar i decidir. A més aquesta elit és la principal causant i beneficiària de la baixa qualitat de l'actual democràcia espanyola. Afavorida pel bipartidisme institucional es mostra fermament oposada a qualsevol reforma democratitzadora i evidentment al dret a decidir. Catalunya és massa important per deixar que s'escapi del seu control: 25% de les exportacions, 25% del turisme, 35% de les patents comunitàries. La seva manera de gestionar la vida política espanyola seria inviable sense Catalunya. El cas català no ha provocat l'actual crisi política espanyola. Al contrari, és un dels resultats de la persistència del Model Madrid".

L'endemà de les eleccions europees El País de Madrid ataca a tota pàgina el "derecho a decidir", entre les seves cometes, pel sofista madrileny Laporta: "Derecho a decidir no es como se pretende la quintaesencia de la democracia sino solo un momento importante de ella rodeado por decisiones no democráticas. Que el pueblo de Cataluña es un sujeto político y jurídico es simplemente la fabulación voluntarista de una entelequia. No existe ningún pueblo catalán en el nombre del que nadie pueda hablar y por tanto ni tiene ni puede tener derechos, ni históricos ni actuales, ni jurídicos ni morales. Ni cabe que como tal sujeto ficticio exprese un deseo de tener un Estado propio como si de adquirir un traje nuevo se tratara. Todo eso no son sino fabulaciones y patrañas". Quins pactes podem fer amb aquesta gent? Que es preocupin de casa seva, de com enterrar el bipartidisme podrit, com els catalans ja hem fet. On és ara el PSC que va guanyar les europees amb el 36%? Dat i beneït.