Felip VI ja ha començat el seu regnat. Aires nous per a temps diferents. Malgrat que per ideologia alguns a casa nostra no li veuen futur, la veritat és que la seva arribada representa una anhelada d'aire fresc. És curiós que polítics que porten més de trenta anys en un cotxe oficial -o que pretenen romandre-hi- posin en dubte la seva tasca.

Lamentable ha estat el posicionament de l'Ajuntament de Girona, que s'ha pronun?ciat oficialment en contra de la monarquia quan no és un tema municipal. Com sempre, pretenen confondre l'opinió pública i així qui dies passa, anys empeny. Algú ha dit que el títol de Príncep de Girona no és una demanda de la societat. Ben curiós. Com si els ciutadans demanessin més càrrecs de confiança, més pujades d'impostos, més opacitat i menys transparèn?cia en la gestió pública.

I curiosament la primera sortida oficial del nou Rei será a la ciutat de Girona, al costat de la Fundació que fins ara ha portat el seu nom. Amb el Fòrum Impulsa i la seva gent, Felip VI ha teixit una relació amb tot un seguit de gent representativa de la Catalunya que té empenta, que mira endavant, que crea llocs de treball i que desenvolupen activitats que prestigien el país. Però les batalletes partidistes de vol galli?naci impedeixen aprofitar sinergies que situen Girona a Europa i al món. Davant de nous projectes i una nova etapa, els regidors municipals se situen en èpoques passades, feliçment ja superades. Esgrimeixen idees velles que no casen amb la possibilitat d'aires nous.

Felip VI és un home preparat, tolerant i que fins avui no ha protagonitzat cap escàn?dol, la qual cosa no poden dir la majoria de líders dels partits polítics. Es mereix com a mínim un vot de confiança i el temps dirà si l'elecció ha estat encertada.

La societat corre més de pressa que no pas els representants públics. Continuen anant a remolc i en pocs anys encara es viuran alguns canvis que avui són impensables.

Si la majoria del poble de Catalunya vol votar, es votarà. Si els republicans es multipliquen, viurem un referèndum. Això ja és imparable, per la qual cosa només cal deixar caure els fulls del calendari. Les noves generacions de ben segur no permetran que el rellotgi s'aturi. Però Felip VI no ha de fer política. No li correspon. No cal que es demani des de Catalunya que faci de moderador amb Madrid. La consulta -no ens enganyem- és un pas cap a la independència i això un cap d'estat no ho permetra mai. En el seu discurs va parlar "d'escoltar i comprendre" i en la idea que a Espanya hi cabem tots. Però a ell no li pertoca una declaració política sobre el contenciós territorial.

Mas i Junqueras s'han d'entendre amb Mariano Rajoy i amb el nou secretari general del PSOE. El Rei Felip VI resta lluny de la problemàtica, però és bo que a l'estrada surti una nova cara, capaç d'encarar el futur amb un nou estil. De moment, només la monarquia -d'aquest teatre mediàtic que vivim- ha après la lliçó. La resta s'ho miren de reüll.