Catalunya sempre ha tingut una Constitució, la que jurà Felip V el Perjur el 1702. Quan els militars francocastellans ocuparen Catalunya el 1714 es trobaren un país evolucionat no només constitucionalment, sinó també en les seves relacions civils. Tan complexes eren que els ocupants absolutistes no pogueren abolir el dret civil que ha seguit sempre vigent. Les dones catalanes tenen tots els seus drets des de l'edat mitjana i els han mantingut aquests 300 anys. Igual que fa 600 anys el primer rei castellà fou obligat a pagar impostos, com feien abans els reis catalans constitucionals. Ens ho recorda l'estàtua del conseller Fivaller al peu del saló del Consell de Cent medieval.

El jutge Santiago Vidal està actualitzant la Constitució Catalana: "Formo part d'un grup d'experts en dret constitucional que estem elaborant un esborrany sobre una hipotètica futura Constitució d'una hipotètica República de Catalunya, en la hipòtesi que se celebri prèviament la consulta del dia 9 de novembre i, com a segon requisit, que el resultat d'aquesta consulta o referèndum -això ho decidirà qui correspon, que és el poder polític- suposi l'inici d'un procés de transició nacional cap a un Estat diferent de l'Estat espanyol".

Madrid ha iniciat la persecució dels jutges catalans. El Consell General del Poder Judicial ha enviat un qüestionari amb cinc preguntes "para averiguar los hechos" als altres 33 jutges de Catalunya que han signat un manifest a favor de la consulta sobiranista. El jutge Xavier González de Rivera: "Conté preguntes que tenen la seva mala idea, no són innòcues, no són innocents. Se'ns obre un pseudoexpedient disciplinari. Estem indignats. Per què se'ns pregunta això? Per quina raó, si no hi ha una empara legal per poder-nos fer aquestes preguntes? És que ens hem de confessar? No hi ha cap tipus sancionador disciplinari que es pugui incloure dins del que vam fer. Nosaltres vam exercir un dret a la llibertat d'expressió, i això està cobert per la Constitució" Santiago Vidal diu ben clar que el seu suport judicial al dret a decidir "forma part del nostre dret a la llibertat d'opinió".

La Constitució Catalana del jutge Vidal vol evitar la corrupció institucional espanyola amb tres prohibicions i una promoció bàsica: prohibir els aforats, prohibir els indults, prohibir les comissions del 3% i promocionar les dones: Espanya té 10.000 aforats que només poden ser jutjats pels seus amics del Tribunal Suprem.

La immensa majoria dels indults van a polítics, financers, funcionaris i guàrdies civils. El ministre de justícia Ruiz Gallardón ha tingut la santa barra d'indultar el client assassí del seu fill advocat. On és la divisió de poders amb tants aforats i més indults? Gaudí posava a tots els seus projectes un 3% per a imprevistos, un 3% avui ben previsible. Són els nostres impostos que polítics i funcionaris maladministren. València té més diputats imputats que lliures de processos penals. Si formen grup parlamentari tenen la majoria absoluta! Transparency International situa Espanya al lloc 49, darrera Botswana. Cal promocionar les dones per acabar amb aquesta xacra. Els nòrdics són els primers, amb dones que manen en igualtat de condicions. Tant de bo el primer president de la República Catalana sigui dona!

El jutge Vidal cita Salvador Espriu: "Tenim la raó contra bords i lladres el meu poble i jo".