L'èxit de la Marató de TV3 i del Gran Recapte del Banc dels Aliments, així com de les campanyes de la Creu Roja, de Càritas... és un d'aquells fenòmens que visualitzen que, certament, Catalunya és un país gran d'esperit. En això hem pensat en el moment d'iniciar aquest article dedicat a Àkan, amb motiu del desè aniversari de la seva fundació, que tingué lloc a Girona el març de 2004.

Àkan és una associació de caire voluntari, d'inspiració cristiana, que es dedica a l'acollida de persones immigrades que es troben en situació precària. Va néixer de resultes de l'experiència d'ensenyar la llengua catalana a un grup d'immigrants. Les realitats compartides durant uns mesos motivaren que els seus responsables impulsessin un projecte d'ajut a les persones nouvingudes. Els dos eixos clau són educació/formació i acompanyament. Es té el convenciment que la formació és un instrument bàsic perquè les persones puguin superar les dificultats del dia a dia. En aquest sentit centenars d'alumnes s'han beneficiat de les classes de català i d'alfabetització que durant aquests anys s'han fet -i es fan- a la Casa de Cultura. A alguns, també, se'ls ha facilitat l'accés al Graduat Escolar, a la Formació Professional... Quant a l'acompanyament, l'associació treballa per proporcionar-los les eines necessàries per poder viure amb condicions acceptables i dignes. L'ajut es concreta de maneres molt diverses: habitatge, recerca de feina, regularització, solució de problemes mèdics...

El cor Àkan, integrat dins de l'associació, dóna molta visibilitat a l'entitat i als reptes que ha d'afrontar, que s'han accentuat a causa de la crisi. Els fruits d'aquestes actuacions són molt importants i positius per als cantaires, però també per al públic.

Els butlletins mensuals i el blog informen de la tasca feta a moltes persones, les ajudes de les quals resulten fonamentals perquè l'associació es mantingui. Ibrahima Sano, senegalès, afirmava el següent en una entrevista: "Aquí tinc un sostre, com l'altra gent. Àkan m'ha ajudat a poder-me formar, m'ha possibilitat d'accedir als centres d'ensenyament, a tenir la dignitat de la formació. I em sento una persona útil. Cada vegada que surto a cantar amb la coral em sento bé, perquè donem felicitat i plaer als altres i això em fa feliç".

Àkan és una gran família, una família l'exemple i el bon fer de la qual ens commou i ens ajuda a revalorar els millors valors de la condició humana. Una enhorabona ben gran per aquest aniversari!