Queda poc més d'una setmana perquè el circ torni a omplir d'il·lusió l'imaginari dels més petits i d'orgull els sentiments dels figuerencs més grans. El Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres celebra la seva quarta edició i ja s'està convertint en una data indispensable del calendari, que gràcies a un conveni amb l'Ajuntament, té la seva continuïtat garantida fins a l'any 2017. Però si arribar fins aquí ha costat, ara toca una tasca gairebé impossible, que és la de la consolidació. I aquí l'artífex d'aquest magnífic esdeveniment, que del no res ha assolit quotes de prestigi inimaginables, en Genís Matabosch, no només haurà de "lluitar" amb els artistes, el personal, els proveïdors, el públic, el programa, etc., sinó que a més de presentador, haurà d'aprendre a fer de domador, perquè a pesar de la prohibició d'exhibir animals a l'espectacle, haurà de controlar els de l'espècie més salvatge, els polítics, sempre disposats a fer qualsevol cosa perquè a) es noti la seva presència i b) portar la contrària a qualsevol proposta dels seus oponents, amb total independència del seu contingut.

Després de l'èxit dels dos primers anys, en Genís lògicament demanava la màxima implicació de la ciutat amb un esdeveniment que no només constitueix un reclam inapreciable per a la imatge d'una vila que als ulls de molts no és res més que daliniana, sinó que a més és un motor d'inqüestionable valor per a la ciutat. Com a propietari de la idea i principal promotor, que òbviament corre amb la major part del risc, Matabosch tenia dret a demanar alguna seguretat de cara al futur. I així ho van entendre els màxims responsables municipals, l'alcaldessa Marta Felip i el regidor responsable de les finances, Manel Toro. Quan l'any passat es va discutir el conveni que havia de comprometre les parts implicades per un període més llarg, l'oposició no va saber oferir res millor que els típics arguments a l'ús, aquells que els polítics, com a representants dels calers que aportem entre tots, utilitzen sempre que es volen carregar alguna iniciativa.

Del que no s'adonen és de com retraten la seva pròpia ineptitud pel càrrec al qual aspiren o per al qual han estat elegits: diuen que no hi ha cap estudi d'impacte econòmic que recomani donar continuïtat al Festival o que "només" el 38% del públic és figuerenc. I el que cal preguntar-los és: on viuen? Perquè si tan incapaços són per sentir el pols de la seva pròpia ciutat, si només saben fer el que diuen els tècnics, val més que pleguin. Hi ha coses que cap estudi no pot mai donar. Només una dada: el 85% dels inscrits al Festival de Canes són forasters. Que algú els expliqui que aquest és motiu per cancel·lar-lo. Déu meu, quanta arrogància!