El que escric no és una broma ni una ocurrència: al Ministeri d'Afers Exteriors del Regne d'Espanya hi ha una comissió que segueix fil per randa el dia a dia del moviment sobiranista català. És conegut com el "Comité barretina" i se sol reunir els divendres. La secretària del ministre convoca així: "El viernes a tal hora, comité barretina". Els seus integrants passen l'escàner sobre declaracions, posicionaments, persones... Estan íntimament convençuts que tenen més olfacte i astúcia que el gabinet d'estudis de la Moncloa. I vist com ho fan a la Moncloa, fins i tot potser tenen raó. És una de les distraccions del ministre José Manuel García-Margallo, que tan sovint tracta l'assumpte català. Li agrada quan li diuen que és el ministre per a Catalunya com al Gabinet de Gran Bretanya existeix el ministre per a Escòcia o per a Irlanda del Nord.

Margallo va reconèixer que la manifestació de l'11 de setembre de 2012 va ser un èxit, simplement havia comptat i escoltat alguna veu catalana. Ara, el ministre, en plena campanya, ha decidit atacar la llei catalana d'acció exterior i les dues noves delegacions de la Generalitat a Roma i Viena. Pura gesticulació estrafeta.

Quan vam negociar la llei espanyola del servei exterior vam tenir molt presents les nostres esmenes però també la possible reacció del Govern espanyol davant la futura llei catalana d'acció exterior. Van demanar un informe als advocats de l'Estat del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, competents en matèries competencials. He tingut aquest informe a les mans i dictaminava la constitucionalitat de la llei catalana. Ara el Govern espanyol fa focs d'artificis anunciant que "estudiarà si hi ha elements d'inconstitucionalitat" a la llei catalana. L'informe ja el tenen fet. Pur parlar. Igualment, l'obertura de les noves delegacions a Roma i Viena va ser comunicada al Ministeri d'Afers Exteriors pels canals habituals i en aplicació de la llei espanyola (que en aquest punt vam passar pel ribot en el seu tràmit parlamentari). El Govern català no va rebre cap queixa ni observació. Fa tres setmanes dels focs pirotècnics i cap escrit en els tribunals. No es pot parar el que està carregat de sentit comú: Catalunya es projecta al món en defensa dels seus legítims interessos i competències.