Ja estan oficialment convocades. D'aquí a menys de dos mesos estarem cridats a les urnes per elegir qui dirigirà la nostra ciutat els propers quatre anys. Una cita periòdica que enguany no només tindrà una transcendència especial sinó que a més, hi confluiran molts factors que faran diferents aquestes eleccions de totes les municipals que hem viscut fins ara. I és que aquestes no seran unes eleccions normals i deixaran un mapa municipal estrany i desconcertant. Què valorarà, doncs, l'elector en aquestes eleccions? De què aniran aquestes municipals?

En primer lloc, giraran a l'entorn de la situació de cada municipi. La clau local sempre és important. No s'entén el mapa polític municipal actual sense entendre les diferents problemàtiques de cada municipi. Hi ha ciutats on les coses van molt bé i altres que no acaben de sortir-s'en. Hi ha alcaldes consolidats que estan molt ben valorat i alcaldes que seran destronats el 24 de maig. Per tant, cada municipi és un món i els resultats acabaran mostrant les fortaleses i les mancances de cadascun dels candidats que s'hi presentin.

En segon lloc, influirà molt la situació social que hem viscut al llarg d'aquests vuit llargs anys de crisi econòmica. Ha plogut molt d'ençà del maig del 2011 i en aquests quatre anys de patiment, la ciutadania ha entès moltes coses i no voldrà caure en els mateixos errors del passat. No són èpoques de grans projectes ni de promeses incomplertes, són temps de propostes rigoroses, de millores possibles i de gestió per competències.

Aquestes eleccions també van de passar factura. De castigar comportaments poc ètics, de defugir el clientelisme, la supèrbia i altres vicis adquirits en molts consistoris. De recuperar l'interès per la política com a servei públic. De la noblesa de la política en el sentit més bell de la paraula.

Van també de projectes col·lectius. Ho veurem en la majoria de cartells electorals i en moltes de les formacions que es presenten: coalicions, partits independents, nous, partits tradicionals i agrupacions d'electors. Els candidats ara no s'entenen sense la primera persona del plural. El "nosaltres" serà el denominador comú d'aquestes eleccions. Nosaltres com a membres d'un equip, com a electors, com a ciutadans. Els candidats i els partits han de tornar a la gent. Només aquells projectes col·lectius amb sentit i compartits per part dels ciutadans són els que poden aspirar a sortir-ne vencedors. El candidat o va amb la gent o es quedarà sol.

Aquestes eleccions també van de sumar. De ser capaços de representar sensibilitats diferents i obrir-se. La gent se sent molt poc representada pels partits tradicionals i valora els esforços de les candidatures per matisar, per fugir de la doctrina monocroma. Els ciutadans premiaran aquells que s'obrin, que siguin capaços d'integrar gent d'altres sensibilitats i atraure gent de fora de la política.

I enguany tornaran a tenir importància els projectes polítics. Els models de ciutat. Pensar cap on ha d'anar la ciutat els propers anys i fer una proposta possible, creïble, coherent amb els principis polítics que representen i i il·lusionadora. La política municipal retorna amb de la mà dels projectes engrescadors. Ha quedat enrere l'època de la gestió, ara és l'hora de les idees.

I finalment, aquestes eleccions també van de les altres eleccions. Les properes conteses electorals influiran d'una manera determinant en aquestes municipals. En primer lloc, les autonòmiques que se celebraran el mateix 24 de maig. Vulguem o no, el marc estatal estarà present en els comicis locals i afectarà sobretot en el resultat dels grans partits espanyols. També afectaran les properes eleccions catalanes de setembre. Per a molts electors -sobretot els sobiranistes- aquestes eleccions locals poden ser vistes com la primera ronda de les plebicitàries del 27 de setembre.

I finalment, les eleccions generals de tardor/hivern també acabaran influint en el resultat dels nostres municipis. Alguns electors voldran passar comptes amb el govern en la primera ocasió que es presenti o premiar noves opcions trencadores. I aquesta, serà el proper 24 de maig.

Ens trobem, doncs, davant d'unes eleccions atípiques on confluiran molts factors i en les quals els candidats hauran de fer mans i mànigues per poder treure un bon resultat. Unes eleccions apassionants, que estan més obertes que mai.