Per estrenar-se com a alcaldable per Salt, Sergio Santamaría, del PP, va deixar anar que els immigrants no s'integren a Catalunya i, per reblar la descoberta, va afegir en perfecta dicció castellana: "Allí donde fueres haz lo que vieres". No era cap reunió d'Españoles Anónimos. Era una interpel·lació al Parlament de Catalunya.

Remuntant la Via Augusta, Santamaría, un cordovès honest, valent, castellanòfil i coherent amb el seu ideari, va arribar a Girona com molts altres abans, amb el ferm designi de mostrar-nos el camí veritable, el que duu a la fe espanyolista, ara disfressada de constitucional. No ho va aconseguir quan assenyalà amb fúria els diputats del Parlament mentre exclamava "¡ustedes, nacionalistas!", fet que va ser respost per l'Arrufat de la CUP amb un: "Gracias por ser tan franco".

Santamaría ha fet un intensiu amagat rere els vidres foscos del seu 4x4 per conèixer el nou destí, qui sap si aconsellat per l'escombriaire de Badalona. Amb aires d'ajudant del xerif, arrufava el nas quan a banda i banda del poblat inhòspit veia com hi conviuen tribus originàries de més al sud de Còrdova: homes abillats amb bates llargues, halal sacrificat en direcció contrària a Conca, un can maitanquis a cada carrer, la cadència hipnòtica del reggaeton pels celoberts, desenes de kebabs amb pakistanesos avorrits rere la barra i mesquites sense ornaments improvisades en garatges que no es poden refer com a catedrals. I els autòctons, embolicats en l'estelada, els pitjors. Tots ells ja hi eren quan Santamaría hi va arribar però sembla ser que el refrany no és vàlid per a ell perquè allà on ha anat, no ha fet el que ha vist. D'allà on va en vol fer una comunitat ideal d'espanyols formals, clenxinats i constitucionalistes.

Santamaría no ha pogut complir el somni d'omplir un pavelló amb acòlits per fer retrunyir les parets amb les arengues que deixa anar al Parlament i s'ha hagut d'acontentar amb una trista paradeta al davant de l'Ajuntament de Salt, per fer campanya entre quatre conven?çuts, sense ni un trist incident amb les tribus hostils que desfés el tedi de les hores d'espera per entregar algun pamflet. Diu que Salt és un abocador ideat per als convergents de Girona que, com tothom sap, porten des dels anys seixanta governant el consistori gironí. Són les confidències de l'Emília i la Maria, com va dir Santamaría a TV Girona, que també li han dit que venen més immigrants i la gent se'n va.

Dos únics vots que ja té al sac perquè el seu l'haurà de dipositar a Girona. O a Còrdova...