Una de les afirmacions més repetides des de les eleccions del 27-S és que l'increment de la participació no ha beneficiat, com s'esperava, els partits unionistes. Afirmació que cal posar entre parèntesi després de comparar xifres amb les del 2012, eleccions a les quals Artur Mas hi va anar amb la proposta d'un "estat propi" que va ser entès com una manera de dir independència sense pronunciar la paraula. Fent una mica d'aritmètica s'arriba als següents resultats:

- El vot independentista ha crescut el 12,4% si agafem CiU, ERC i CUP de fa tres anys i els comparem amb Junts pel Sí més CUP del 27-S.

- Aquest increment puja fins al 19,5% si als resultats de CiU de fa tres anys els restem els cent mil vots que ha demostrat tenir la proposta no independentista d'Unió.

- El vot als tres partits més descaradament contraris a la independència -Ciutadans, PSC i PP- ha augmentat el 26,3%. Un creixement més gran que el de les forces independentistes, tant en percentatge com en vots.

- Si al recompte del no hi afegíssim els vots de Sí que es Pot i Unió, el creixement respecte del 2012 arriba fins als 443.827 vots, i en percentatge, fins al 27%, encara més lluny de l'independentista.

- Fa tres anys l'independentisme (CDC+ERC+CUP) va obtenir 6.848 vots més que les altres formacions (inclosa ICV). Ara, en canvi, són aquests altres els que tenen 117.579 vots més que els independentistes.

La xifres diuen que el gran increment de la participació ha coincidit amb una millora de posicions de les forces no independentistes i una retallada en el percentatge de les independentistes. El fet que el pastís de vots sigui més gran facilita el miratge que quasi tothom es proclami guanyador, però les ratlles que marquen les porcions del pastís s'han mogut, i el nou dibuix és pitjor per als del sí.

En les eleccions del 27-S les candidatures del sí -Junts pel Sí i la CUP- van sumar 1.957.348 vots. Moltíssims vots. A la consulta del 9 de novembre del 2014, el sí-sí va obtenir 1.861.753 vots, que també van ser moltíssims. Es va dir que les traves del Govern central havien afectat el resultat i que el recompte bo serien les plebiscitàries. Celebrades aquestes, la independència ha aconseguit 95.595 vots més, quan tots els analistes, i molts polítics, deien que li faria falta incorporar entre dos-cents mil i cinc-cents mil vots per obtenir un resultat indiscutible.

N'hi continuen mancant uns quants.