Si la CUP va haver de fer assemblees i reunions per decidir si complia o no una promesa electoral, no té res d'estrany que els seus aliats de Junts pel Sí es despengin ara afirmant que allò de l'estat propi en 18 mesos repetit en la campanya, era només un eslògan. Déu els cria i ells s'ajunten. Qui va començar a anunciar les rebaixes sobiranistes, no en va arriba d'una ciutat de comerciants, va ser Puigdemont només d'obrir la boca com a president, i ahir el van seguir dos pesos pesants com Junqueras i Munté. Que no cal prendre's al peu de la lletra els 18 mesos, que si en lloc de 18 són 24, no passa res. I si són 48 encara millor, així arribem a noves eleccions, repetim la fórmula, repetim la promesa, repetim el xanxullo i tornem a començar. I els catalans, contents, així podran participar en més performances els 11-S, que el procés és això.

Els nostres perspicaços polítics han descobert que la indepèndencia no depèn només de les ganes. Que -a banda d'haver aconseguit només el 48% dels vots a favor- hi ha factors econòmics, que hi ha un Estat espanyol, que hi ha una Europa que hi tenen coses a dir. Si ho han descobert ara són uns inútils, i si ja ho sabien però ho van callar per aconseguir el vot dels il·lusos habituals, són uns miserables. No sé si és pitjor que governin inútils o miserables.

Al final ens haurem de preguntar què hi havia de veritat en tot el que van prometre. Segurament res. Segurament es tracta només d'un experiment sociològic: durant quant temps es pot enganyar un poble fins que comenci a flairar que el prenen per idiota? Ens ha tocat als catalans fer de rates de laboratori. Abraham Lincoln va deixar per a la posteritat allò de "Pots enganyar a tothom algun temps, pots enganyar alguns tot el temps, però no pots enganyar tothom tot el temps", però el pobre Abe no coneixia els catalans. Als catalans no és només que se'ls pugui enganyar el temps que calgui, és que els encanta ser enganyats. Algú podrà adduir que no a tots, que n'hi ha que des del principi han desconfiat. Però aquests no són considerats autèntics catalans.