29 de gener de 2016
29.01.2016

Disfressa de pana

29.01.2016 | 09:58
Disfressa de pana

Fa força temps que és molt tènue la línia que separa la dreta de l'esquerra clàssica espanyola. Normalment és l'esquerra qui es resisteix a reconèixer que cada dia està més desfigurada perquè li fa vergonya dir que ha fet seves polítiques que tradicionalment eren de dretes.

Però aquestes setmanes estem assistint a la constatació de la desaparició quasi absoluta d'aquesta línia.  Estem davant de la supressió d'una frontera que separava els dos partits que des de fa 40 anys representen la dreta i l'esquerra espanyola: el PP i el PSOE. Tant temps barrejats han acabat patint un procés mimètic fins al punt que sovint defensen coses massa semblants (quan es tracta de models econòmic i territorial no són semblants sinó que són molt iguals).

Però ara, a més a més, estem assistint a un fet altament sorprenent, que en el passat consideraríem com un fenomen paranormal: Veure com vells socialistes defensen a capa i espasa que el PSOE faciliti la governabilitat a Mariano Rajoy. Un intent a la desesperada de mantenir l'Estat dels cortijos que històricament s'han repartit entre aquests dos cedint, fins que es va trencar tot, els cortijos català i basc a CiU i el PNB.

Viure per beure (amb b alta). Veure Felipe González convertit en el valedor d'un pacte que deixi fora l'esquerra emergent ha de ser, per als que encara es creuen la pana, ultratjant i molt dolorós. Potser aquest dies el PSOE està escrivint una de les darreres pàgines de la seva història com el gran partit de l'esquerra espanyola que va ser. Les últimes eleccions ja ho van deixar dit amb la contundent irrupció de Podem. Ara cal saber si és circumstancial o definitivament és un canvi de paradigma.

El futur del PSOE depèn de la resistència que tingui Pedro Sánchez als atacs sense pietat que li estan etzibant uns companys de partit que ja fa molts anys que d'esquerres només tenen el discurs. Si Sánchez és la clau per mantenir al govern un partit podrit per la corrupció, Podem es convertirà en l'únic partit espanyol de l'esquerra real amb possibilitats de governar Espanya en un futur no massa llunyà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook