Mentre a Girona l'alcalde Albert Ballesta ha obert un període de contactes discrets per garantir l'estabilitat del govern municipal després del fracàs del ple del passat 25 de febrer, Figueres ja ho ha aconseguit. L'aprovació dels Pressupostos, en el ple de dijous passat, va ser el primer resultat. És especialment remarcable que Marta Felip (CiU), després del pacte d'investidura amb el PSC, hagi obtingut ara el suport de l'únic regidor de Compromís. La inestabilitat ha estat una constant a la capital empordanesa des de l'any 1979. Només en una ocasió (Santi Vila, l'any 2011) s'hi ha governat amb majoria absoluta. S'han fet i desfet pactes en la majoria de mandats des que el primer alcalde de la democràcia, Josep Maria Ametlla, només va governar durant els primers tres mesos.

L'aritmètica i la participació són dues de les bases de la democràcia. L'aritmètica és la que permet sumar majories quan no hi ha cap opció guanyadora que les tingui i la participació atorga una part de la legitimitat del procés democràtic. Qualsevol participació massa baixa ha de ser un senyal d'alarma inequívoca per a qui tingui l'obligació d'escoltar-la.

L'actual equip de govern de Figueres, format per set regidors de CiU i tres del PSC, suma deu regidors en un ple de vint-i-un. Fins a finals d'any, un dels regidors del PP, Diego Borrego, va aportar el seu vot per aprovar algunes iniciatives d'aquest govern. Setmanes enrere, els dirigents provincials del PP van desplaçar-se a Figueres per proposar un acord més estable que CiU i PSC no van veure amb bons ulls. Tenien altres perspectives amb formacions menys bel·ligerants amb el fet català. La tensa relació entre CDC i ERC no s'ha curat, malgrat la marxa del seu cap de cartell electoral, Albert Testart, el que demostra que la política local és una història particular de cada municipi i que els pactes no tenen per què respondre només a afinitats ideològiques o nacionals. El senyal definitiu d'alarma va arribar durant el ple de gener, quan els onze regidors de l'oposició van votar en bloc contra la proposta de construcció del local social de l'Estadi de Vilatenim. La Unió Esportiva Figueres va quedar encerclada enmig de les disputes municipals. El govern de Figueres va descobrir aleshores que el problema era seriós: no hi havia una majoria confortable. Ara s'ha fet públic que Compromís d'Esquerres per Figueres, representat pel regidor Xavier Monfort, ha acceptat un pla d'estabilitat que li dóna presència tangible en decisions de gestió del dia a dia de la ciutat. A diferència del pacte que Santi Vila va establir amb PSC i ICV el 2007, el regidor de Compromís no entrarà en el govern. El temps dirà si aquest pacte d'estabilitat ha ajudat Figueres a ser millor. CiU i PSC necessitaven un cop d'efecte i ja el tenen. L'ha fet possible Compromís d'Esquerres volent fer valer el seu nom, comprometre's amb els figuerencs amb polítiques de progrés. De moment, ja ha servit per consensuar i aprovar el tema més important de cada exercici anual en un municipi: el pressupost. També haurà de servir per poder governar millor la ciutat i endegar projectes que estan congelats.