Els espanyolíssims partits no saben ni volen negociar, perquè creuen que pactar és rebaixar-se a nivell dels catalans. Prefereixen judicialitzar la política. El que no aconsegueixen al Congrés o al Parlament ho porten al jutjat, PSOE igual que PP, C's igual que PSC. Funciona la judicialització de la política espanyola? Jo diria que és la gran responsable de la ingovernabilitat a Madrid.

Va ser el Tribunal Constitucional, manipulat pel PP però també pel PSOE, no oblidem qui es va carregar el 2010 l'Estatut referendat, i va crear l'independentisme. El PP ha continuat perseguint judicialment Catalunya. Si perdia canviava la llei per guanyar com fos contra Catalunya. Però on és ara el PP? Sense majoria i amb el 2% dels vots en enquestes catalanes per al partit que okupa, mai més ben dit, el govern tres mesos després de les eleccions.

Aquest dies he tornat als tribunals d'expert. Fa un any anava a Madrid al grandiloqüent edifici del Suprem a declarar contra l'oligopoli Red Eléctrica Española. Ha passat l'any i el jutge encara no ha fallat. M'explica l'advocat del grup ecologista IADEN al qual asseossoro: "No s'atreveix a fallar contra una empresa pseudoestatal i prefereix deixar passar el temps."

Efectivament REE, com es fa dir, ha imposat una línia de molt alta tensió a l'espanyola, passant per on li rotava amb tecnologia desfasada i retallant en set trams "independents" un sol projecte europeu per no haver de presentar alternatives conjuntes, com seria el cablejat submarí proposat per Europa o el soterrament total de la Catalunya francesa. El Suprem tractava d'un d'aquests set trams. La Unió Europa, i per tant el dret espanyol, exigeix un sol estudi per una línia transfronterera, no un descosit de set com és evident. Quan arribi als tribunals europeus REE ho té perdut, però mentrestant ja ha construït el despropòsit de donar grans voltes per no enterrar res a l'aeroport de Girona i passar per les Guilleries perquè sortia més barat talar un milió d'arbres que indemnitzar, tot i fer servir lleis feixistes de Primo de Rivera i Franco.

He tornat ara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. De superior, en té poc, més aviat recorda l'oficina sinistra de La Codorniz amb paperassa escampada arreu. Surt un greu problema. Els papers enviats des de Madrid s'han saltat una pàgina de preguntes d'REE. Les he contestat igualment, facilitades per IADEN, però la secretària vol confirmar amb Madrid, no sigui que el jutge les veiés improcedents. Ningú es vol fer responsable a Madrid! Finalment m'accepta les respostes i ja les traurà el jutge si troba REE massa impertinent.

Dos petits records judicials que afecten molt Girona, de com un oligopoli madri?leny fa el que vol a Catalunya. Ho fa perquè sap que és difícil, per no dir impossible, trobar redreçament a la justícia espanyola. Les preguntes de l'advocat de l'Estat anaven totes orientades a protegir REE amb tanta mala sort que s'havia equivocat de tram! Amb REE marejant la perdiu, filetejant en set un sol projecte europeu, l'advocat de l'Estat s'havia perdut en la cacera de catalans! El negacionista Rajoy també utilitza la seva justícia per caçar catalans. Pobríssim procés al Procés d'un processador que no sap processar.