Ahir dissabte va començar una nova edició, la 61a, de Girona, Temps de Flors, el certamen que cada any atreu milers de visitants a la ciutat, que converteix el seu Barri Vell en un aparador excel·lent per a la creativitat artística, i que ja és un referent internacional en esdeveniments similars. Ho expliquem avui en un reportatge al suplement Dominical: diverses publicacions especialitzades i guies turístiques situen Girona, Temps de Flors entre els certàmens florals més importants d'Europa, al costat de cites tan destacades com el Chelsea Flower Festival o la catifa de flors que cada dos anys decora la Grand Place de Brussel·les. L'exposició de flors de Girona ha evolucionat molt des dels seus orígens, quan la van impulsar Maria Cobarsí i altres pioneres, i s'ha acabat consolidant com un dels grans atractius turístics de la ciutat i una proposta capaç de reunir un públic amplíssim, molt variat, i de procedències igualment molt diverses.

Hi ha diferents factors que han afavorit aquest procés, entre els quals és innegable l'encant del Barri Vell de Girona, que per si sol suposa un imant (i cada cop més) per a gran quantitat de turistes durant tot l'any. A més, els responsables del certamen han sabut afavorir la implicació de la ciutadania en el certamen, de manera que encara que Temps de Flors ha anat creixent, els gironins encara se'l senten molt seu, i això és decisiu per a l'èxit d'un projecte en el qual la ciutat s'implica de manera tan completa. Un altre èxit dels organitzadors ha estat aconseguir que cada cop s'afegeixin nous espais a la mostra, la qual cosa li proporciona un doble al·licient: contemplar els muntatges florals que s'hi presenten, i al mateix temps conèixer espais de la ciutat que habitualment no són accessibles. La possibilitat d'entrar en alguns patis de cases nobles, per exemple, o en recintes fins fa un temps vedats als ciutadans com els soterranis de la Catedral, dóna un valor afegit a l'experiència de visitar Temps de Flors. Aquest any, en aquesta línia, es podran veure per primera vegada els murs romans del balneari que s'està construint a la zona de Galligants. Per si no n'hi hagués prou, també s'està tenint força cura de tot un programa d'activitats complementàries que permet enriquir i allargar l'estada de les persones que visiten la ciutat per Temps de Flors, o incrementar l'oferta cultural i d'oci dels gironins. Les propostes que es fan al Mercat del Lleó, o els establiments d'oci que s'han afegit a la iniciativa "Flors de nit" en són bons exemples, com ho és també, i excel·lent, el concert de campanes que s'anuncia per al dimecres dia 11 a la nit, coincidint amb un dels dies en què s'allarga l'horari de visita.

Ara bé, els responsables del certament farien bé de no caure en el cofoisme, perquè l'acceptació que té Temps de Flors implica saber respondre a les demandes dels cada cop més nombrosos visitants amb tots els serveis necessaris, un aspecte que ha generat queixes i que segurament es podria millorar per evitar el risc de "morir d'èxit". No ha de ser el cas, però és millor estar previngut i fer els deures.