Hi ha un munt de professions en les quals l'intrusisme afecta però no implica conseqüències que poden ser realment desastroses, encara que per norma entenc que s'ha de rebutjar qualsevol tipologia d'intrusisme, i segurament, pels que el pateixen, deu ser una catàstrofe. Sense voler entrar en comparacions, però, per als professionals de la medicina, que requereix, si fa no fa, deu anys d'intensa preparació, un intrús pot fer molt mal i costa d'entendre que algú s'atreveixi a assumir el paper de metge sense tenir els coneixements i les validacions necessàries. I no és la primera vegada que ens assabentem de casos d'intrusos que amb una bata blanca s'han posat a jugar a metges, com si avaluar i millorar la salut de les persones fos un divertiment, sense ser conscients, o cal pensar que no ho eren, de les repercussions que podia tenir la seva practica il·legal.

Per tant, ja no es notícia que aquest cap de setmana s'hagi detingut un fals metge a l'hospital de Figueres, no és el primer farsant ni serà l'últim. La notícia rau en el fet que durant els sis mesos que va exercir la seva farsa, ni cap usuari ni cap company de feina es varen adonar que es tractava d'un mentider i que de metge tenia el que jo tinc d'arquitecte. Alguna cosa falla quan determinades professions no tenen els protocols necessaris per detectar casos com el de l'intrús de l'hospital de Figueres, encara que aquest, s'ha de reconèixer, tenia altres qualitats, com la de ser un expert falsificador de titulacions i d'expedients acadèmics. Sort que no se li va ocórrer dedicar-se a lliurar títols, hagués tingut un gran èxit.

Quan llegeixes un cas d'aquests sempre et queda la recança de pensar si realment era l'únic que quedava o si al seu voltant n'hi ha molts altres que imbuïts per l'autoritat que imposa la bata blanca se n'aprofiten. Aquest farsant ha fet un mal favor a la professió.