Lluna, t´estimem!

CRISTINA VALL-LLOVERA PRAT. SALT.

...i no fèia ni dos minuts i ja se´t trobava a faltar...

El soroll de la teva medalla (3006), les teves potes quan caminaves per la cuina a la nit, quan et rascaves les orelles... Quan entrava que havia arribat de Barcelona i tot i estar sorda, havies après a detectar-me: seguies la intuïció de l´olfacte i em buscaves per l´olor del moment. Quan agafava les claus del pis, i automàticament aixecaves aquell afectuós «cap de coixí» i ja feies l´acció amb els ulls de voler anar a passeig. Quan no podies pujar a la furgoneta o les escales de l´entradeta i vas aprendre a mirar la porta del garatge perquè ens ensenyaves que si no es podia entrar per una porta, s´entrava per una altra. Tota la vida positiva que t´hem intentat donar espero que la tinguis amb tu allà on siguis... nosaltres, jo et dono les gràcies per haver sigut una gossa espectacularment intel·ligent i valenta, com la que més, superant els obstacles des del principi fins al final: fa una setmana, quan vaig venir de Barcelona, i estava fent la migdiada vas voler anar a passeig i encara vas saltar d´aquella manera tan peculiar «quatre potes com els xaiets: mai va desaparèixer aquella energia de lluna».

Finalment, donar-te de nou les gràcies per haver-me esperat: vas esperar que fes 100 km per acariciar-te, com aquell qui espera l´última paraula. Tu vas fer igual que l´avi Joan. Tots els gossos de casa, no heu sigut gossos, sinó personetes d´allò més desitjades i estimades: Cora, Tintín, Roc, Lucas (Joc, Bala) i ara tu, la nostra estimada Lluna petita.

«Perquè som com troncs d´arbres enmig la neu», perquè tot i el silenci de la neu, tu sempre hi seràs, com els arbres, encara que ja no siguin vius, segueixen tenint vida, però tu dins meu, dins nostre.

No hi ha llàgrimes suficients per expressar el dolor d´aquesta pèrdua. Descansa en pau, «Lluna petita».

L´Aula d´escriptura a Girona

eulàlia isabel rodríguez pitarque. torroella de montgrí.

Aquest divendres 10 de juny tindrà lloc l´acte de cloenda del curs de l´Aula d´escriptura de Girona. El fet que enguany sigui ja la segona promoció comença a dir que el fet es pot constituir, si ara ja no s´abandona, en la conformació d´un nou fet cultural arrelat.

Val a dir en ordre a l´Aula que l´aprenentatge que imparteix per tal d´arribar a saber expressar-se millor no deixa de ser alhora una fórmula per saber conèixer-se un mateix millor. A la vegada, a través de l´Aula, s´hi pot fer un itinerari general que ajuda a llegir i escriure amb punts de vista nous, i això tant amb l´ajut dels textos com amb les ensenyances del professorat o els comentaris dels companys; i això mentre es fa un dels itineraris especialitzats en algun dels diversos gèneres literaris tals com la prosa, sigui de ficció o no, la poesia o el guió teatral i audiovisual.

En comú a tots els itineraris hi ha un aprenentatge amb persones que conreen els gèneres de forma professional. Fet que ajuda molt a l´hora d´impartir teoria amb exemples concrets i en el moment de proposar exercicis pràctics per aprendre.

Tot plegat bé pot fer recordar la citació d´un clàssic com Francis Bacon quan diu que «la lectura fa l´home complet, la conversa el fa àgil i l´escriptura precís».

Criminalització

política fiscal

JOAN JANOHER I SADURNI. vulpellac.

Quants infractors fiscals s´amaguen al nostre país? Però també hauríem de preguntar-nos: Per què no surten a la llum els responsables directes de l´Estat? En canvi, sí han actuat contra tot pronòstic a perseguir un símbol de l´esport futbolístic mundial, com és Leo Messi. Qui ha volgut crucificar-lo i posar-lo al punt de mira, per persuadir els infractors fiscals que no se´ls acusi, i tenen l´anonimat? És un exemple impropi del col·lectiu fiscal, per defugir culpables.

La política és l´instrument mediàtic concret per exercitar-se en contra del jugador Number One del Barcelona, que milions de nens d´arreu del planeta el veuen com un referent de humilitat. Però era convenient desprestigiar-lo, i trencar la part positiva de les seves actituds. No poden de cap de les maneres entrar en una complicitat política, pel sol fet de jugar al millor club del món i ser aquest català. No creuen que s´han passat força amb aquest enrenou fiscal?

En principi, haurien de valorar i sospesar, la tutela escaient del seu pare. I no jutjar un episodi fiscal dels anys 2007-09, quan, tot just entrava en la majoria d´edat, perquè les responsabilitats fiscals corresponien al seu tutor i administradors. En l´espectacle ofert i transmès per tota la premsa no s´ha informat del pagament de les multes. Com tampoc que a altres jugadors de renom també se´ls va multar amb escreix i no han estat criminalitzats políticament per la fiscalia.