Per a Artur Mas la conspiració Fernández Díaz-Daniel de Alfonso denota "un Estat amb tics franquistes". També un "contuberni mediàtic, policial, judicial i institucional". La millor defensa és un bon atac, però una mica d'humilitat i contricció no seria sobrer. Va ser CiU i Artur Mas, com a president de la Generalitat, qui va proposar Daniel de Alfonso per dirigir l'Oficina Antifrau. Aquest senyor, condecorat pels Mossos l'11 d'abril passat, no el va nomenar el Govern de l'Estat, sinó el Parlament de Catalunya amb els vots a favor de CiU, PP, PSC i C's. ERC i ICV s'hi van abstenir. Només Solidaritat hi va votar en contra. Solidaritat tenia al capdavant un Alfons López Tena que coneix bé el món judicial i no se'n fiava de De Alfonso. Concretant més, el nomenament de De Alfonso va ser fruit d'un acord entre CiU i PP quan anaven agafats de la mà, al qual s'hi van sumar -no sé per què o a canvi de què- PSC i C's.

De Alfonso gaudia de la confiança de Germà Gordó, el qual va formar part del nucli dur a l'entorn d'Artur Mas durant els anys de la travessia del desert. Gordó va ser designat gerent de CDC per allunyar Jordi Pujol Ferrusola de les finances del partit. O sigui que qui va nomenar De Alfonso alguna disculpa hauria de demanar en lloc de buscar contubernis franquistes.

Una altra cosa és la utilitat d'Antifrau. No ho dic ara després d'haver escoltat la hilarant conversa entre Fernández Diaz i De Alfonso. Ho vaig escriure fa dos anys: "Si s'eliminés l'Oficina Antifrau, tot seguiria igual". Antifrau va ser una dèria d'ERC i, especialment, de Joan Puigcercós, durant l'etapa del tripartit, a la qual es va sumar a contracor el PSC. Va tenir un primer director competent, David Martínez Madero, que va morir d'un atac de cor el 2011. Antifrau no ha servit per a res, ni ha destapat cap irregularitat o delicte rellevant. Serveix per rentar la cara del Govern per justificar que són transparents i que lluiten contra el frau. Un organisme inútil i amb un director que va entrar prometent "prudència" i resulta que era un bocamoll.

I aquí no ha acabat tot. Quan sigui destituït De Alfonso, el substituirà provisionalment Maite Masià, exdirectora de l'Institut Català de l'Energia amb CDC. El seu nom apareixia a les converses gravades del cas ITV que pot portar Oriol Pujol a la presó. Maite Masià va donar 180.000 euros de subvencions als principals encausats, a més d'adjudicar contractes a empreses afins a CDC com les de la família Sumarroca. El millor que podria fer el Parlament és suprimir l'Oficina Antifrau el mateix dia que destitueixi Daniel de Alfonso.