Girona serà l'escenari, el proper 23 de novembre, de la gala de presentació de la nova edició de la Guia Michelin d'Espanya i Portugal, en la qual es donaran a conèixer les famoses estrelles amb les quals els editors de la publicació qualifiquen els millors restaurants. Es tracta d'un dels esdeveniments gastronòmics de l'any, perquè la Guia Michelin és des de fa molts anys una de les principals referències mundials a l'hora de determinar la qualitat dels restaurants; és per això que es considera un èxit la concessió d'una nova estrella, mentre que la seva pèrdua acostuma a ser rebuda com una molt mala notícia. Feia temps que els responsables turístics de les comarques gironines perseguien que l'acte se celebrés a la demarcació, tal com van admetre divendres, en la seva presentació, el president de la Diputació, Pere Vila, i el responsable del Patronat de Turisme, Ramon Ramos. "Ja fa anys que volíem organitzar aquesta gala, i el procés s'ha cuinat a foc lent. Aquesta elecció és un reconeixement a la trajectòria culinària de les comarques gironines", va dir Vila. En la mateixa línia, el cuiner Joan Roca (que amb els seus germans Josep i Jordi serà l'amfitrió de la cerimònia, que se celebrarà al Mas Marroch, l'espai per a celebracions i esdeveniments corporatius d'El Celler de Can Roca) considerava que una de les claus perquè Girona hagi estat escollida ha estat l'"aposta per l'excel·lència gastronòmica" i "la gran densitat de restaurants de prestigi que hi ha en aquesta província més aviat petita", que compta amb uns dos mil restaurants, tretze dels quals sumen disset estrelles Michelin. Encapçala la llista d'establiments reconeguts per la guia vermella precisament El Celler de Can Roca de Girona, millor restaurant del món segons la revista Restaurant els anys 2013 i 2015 (actualment ocupa la segona posició) i en possessió de tres estrelles Michelin des de l'any 2009. El segueixen Les Cols d'Olot i Miramar de Llançà, amb dues estrelles. I tenen una estrella Empòrium de Castelló d'Empúries; Casamar de Llafranc; La Cuina de Can Simon de Tossa de Mar; Ca l'Enric de la Vall de Bianya; Bo.Tic de Corçà; Massana de Girona; Fonda Xesc de Gombrèn; Els Tinars de Llagostera; Les Magnòlies d'Arbúcies i Els Brancs de Roses.

És evident que aquests restaurants són només la punta de llança d'una aposta per la qualitat i la creativitat en la gastronomia que té al darrere molts altres establiments que estan fent apujar de manera considerable el nivell de la cuina que es fa a la demarcació. En aquesta cursa cap a l'excel·lència gastronòmica gironina de la qual parlava Joan Roca, que n'és en aquests moments el principal referent (com ho havien estat abans Ferran Adrià i altres cuiners), hi ha feina a fer encara, però s'han fet passos importantíssims, de manera que la demarcació ha afegit l'alta cuina als seus atractius turístics (la cuina tradicional ben feta ha estat de sempre un dels grans reclams per a tants i tants turistes). Com deia Pere Vila, "Girona representa l'essència i la cultura mediterrània i atreu cada any milions de turistes pel seu paisatge, els seus pobles, la seva història i, cada vegada més, per la seva gastronomia". De fet, els responsables de la Guia Michelin justificaven l'elecció de Girona perquè és un indret que "combina la tradició mediterrània amb la cretaivitat gastronòmica".