Des de fa temps han saltat les alarmes pel que respecte a les màfies que creixen a l'empara de les necessitats bàsiques de les persones més necessitades, com si fossin protectors d'aquestes, enfront d'una societat que dista molt de ser justa i respectuosa amb la dignitat de les persones. Un dels camps més propicis a aquesta delinqüència mafiosa és l'ocupació il·legal d'habitatges, extrem que ens ha de fer reflexionar a tots, però especialment ha d'esperonar les administracions públiques a cercar solucions que evitin la proliferació de màfies i faciliti solucions adients a les persones necessitades. Fàcilment, els més necessitats cauen en mans de gent sense escrúpols, que es mouen actuant al marge de les lleis i amb l'únic objectiu de fer negocis bruts abusant de les persones i de la mateixa societat.

El tràfic de persones humanes per explotar-les, sigui per assumptes de treball, sigui per qüestions de prostitució, sigui per tema d'habitatge, o sigui per tema de drogues, està a l'ordre del dia, i no sembla que s'hi posin els deguts esforços i mitjans per acabar d'una vegada amb aquestes epidèmies, que engreixen els comptes bancaris d'alguns a costa de trepitjar la dignitat de moltes persones, d'abusar de la bona fe d'altres i aprofitant-se de les necessitats alienes, amb engany i perjudicis per a la societat.

Parlant de la problemàtica tan urgent de l'habitatge, s'han detectat organitzacions mafioses que ofereixen lloguers de pisos i cases que prèviament han ocupat il·legalment, i presentant-se com a protectors dels necessitats, o famílies amb problemes per abonar determinats lloguers, fan contractes de lloguer, previ cobrament de determinades quantitats. Aquestes pràctiques mafioses i absolutament il·legals cal perseguir-les contundentment. I seria convenient que els Serveis Socials i altres serveis a les persones de les administracions públiques canalitzessin i controlessin l'administració i lloguer de pisos a les persones necessitades. Mentre no sigui així, la picaresca, la delinqüència i les màfies proliferaran. Sense respecte a les lleis, sense intervenció i control per part de les administracions públiques, especialment dels ajuntaments, en tota aquesta problemàtica de l'habitatge, s'està facilitant que proliferin mafiosos i màfies que apropiant-se de propietats alienes fan el seu negoci particular, i a sobre es presenten com a protectors dels pobres. Cal acabar amb la picaresca antisocial i fer la vida impossible als mafiosos. La protecció del necessitat és un deure de la societat, i no el podem deixar en mans de personatges sense escrúpols, que a costa dels que treballen o han treballat honradament, pretenen presentar-se com a benefactors. Tots hi tenim responsabilitat.