Fins fa un parell de dècades, quan mantenies un valor de borsa el temps suficient t'enviaven els títols de propietat a casa, perquè consideraven que eres un inversor estable. Alguns títols antics de propietat, de les empreses més clàssiques, com el Banc de Barcelona, Tabacs de Filipines, la Maquinista Terrestre i Marítima, o la cimentera Asland, tenen il·lustracions preciosistes que decoren els despatxos de determinades feines liberals.

La borsa europea, i la nostra en particular, han tingut els darrers anys un especial retrocés, i molts inversors gironins s'han vist afectats, sobretot en el sector constructor, el bancari i l'industrial. Alguns estudiosos consideren l'inici de les borses, creades al Nord d'Itàlia i Flandes, més tard a París i Londres, un dels motors de creixement econòmic i de riquesa dels països més potents del continent, que explica la seva industrialització posterior. Avui, on només poden trobar una rendibilitat superior al 3% anual és en renda a fixa a 50 anys, la borsa és, segons els experts, l'espai que té més potencial de creixement.

El retorn a una borsa en beneficis, de forma continuada, afavoreix les empreses que hi participen, que poden créixer, donar feina a més treballadors i preparar projectes més ambiciosos. Dóna seguretat a una economia tocada per la crisi, i fa que dins de les seves possibilitats els petits inversors tinguin més marge econòmic, i s'animin a endegar projectes i negocis. Que l'esperada recuperació de la borsa sigui una part més de la sortida de la crisi, que tots esperem.