Tenim la pell ferida, diuen els especialistes. Si ens preocupem d'allò que mengem, si intentem fer una dieta equilibrada i ingerir aliments com més naturals millor, vegin l'èxit dels productes ecològics, resulta curiós veure com no tenim la mateixa sensibilitat cap allò que afecta la pell. No només amb protectors solars a l'estiu, sinó amb tractaments i protecció mínims la resta de l'any.

Precisament, perquè els càncers de pell no coneixen dates del calendari. I no deixa de ser curiós que una de les possibles causes d'aparició de problemes de pells atòpiques en els petits pugui ser cert excés d'higiene. Malgrat que tenim complex respecte a l'Europa rica, les estadístiques mostren que som dels països més nets de la Unió. En una conversa entre persones de 50 anys, recordaven com, de joves, es banyaven un o dos cops a la setmana. I la roba d'estiu és feia servir fins ben entrada la fred. Com els petits creixien amb calça curta, amb una sensació de fred ?inacabable. Hi havia una època on la pastisseria industrial es menjava una vegada a la setmana, com a premi. I no era habitual en la dieta dels petits.

La nostra època, la de la societat de consum que pot adquirir productes les 24 hores del dia per internet, gaudeix d'un benestar superior al dels nostres pares i avis. És cert. Tan diferent d'aquella època austera, en la qual les vambes de marca venien d'Andorra i en tenies un sol model, que es canviava quan es trencava per l'ús.

Per contra, els objectes que llavors eren un luxe real es valoraven més. Perquè eren únics.