13 de novembre de 2016
13.11.2016

La derrota de les dones

13.11.2016 | 00:00

era de justícia que guanyés Hillary Clinton després de la humiliació de veure's obligada a competir amb un paio com Donald Trump. Ni això concedeix la història a les dones, ni la possibilitat de mesurar-se com a iguals amb homes extraordinaris. Que a més hagi perdut tot i ser considerada per analistes polítics de tot signe com la candidata més preparada de la història dels Estats Units, parla que el sistema pateix una greu malaltia autoimmune. El seu símptoma més alarmant és el menyspreu pel talent en general, i del talent femení molt en particular. Si alguna cosa ha definit el discurs del virtual líder de la primera potència mundial ha estat el masclisme i el racisme. Malgrat això, s'ha endut el vot de les dones i dels llatins, insultats de les formes més grolleres que es pugui imaginar, però encantats de col·laborar en la construcció del famós mur amb Mèxic que els garanteixi la supervivència al paradís. Els enemics i les enemigues de la correcció política es disparen en els peus, amb l'aplaudiment de l'Associació Nacional del Rifle. Els qui proposen el bipartidisme com a recepta infal·lible per evitar que l'auge dels populismes posi en risc la pròpia democràcia hauran d'explicar com els republicans han permès que un impresentable els representi a ells i des d'ahir a tots els nord-americans. Diuen que la majoria conservadora a les institucions de la Unió sumarà forces amb els demòcrates per controlar l'encimbellat milionari. Dubto de l'eficàcia d'aquesta cotilla per a qui ha demostrat que l'autèntic poder és el poder dels diners. El venedor de regenerador capil·lar que presumeix de no pagar impostos ara llueix l'estrella de xèrif al pit. Trump farà i dirà coses sense perdó, i aquest cop Clint Eastwood no hi serà per parar-li els peus sinó per ovacionar-lo.
Hillary Clinton cau malament. És una política segura de si mateixa, hàbil, implacable en les seves decisions, calculadora en la seva vida privada, amb una formació exquisida, amb experiència provada. Totes aquestes característiques considerades com a factors positius en el lideratge masculí van en contra d'una dona. Per això va perdre en el seu moment contra el carismàtic Barack Obama, que sent com és un paio llest no va dubtar a repescar-la com a secretària d'Estat. Les electores no transigeixen amb el fet que Clinton formi part de l'elit blanca, de la casta, però sí que es mostren condescendents amb els missatges misògins de Donald Trump, que tracta les dones com bestiar i exhibeix una sèrie d'esposes i filles recautxutades i amb la boca tancada. "Jo no votaré amb la meva vagina", va dir fa uns dies Susan Sarandon, demòcrata i seguidora de Bernie Sanders, el precandidat a l'esquerra a qui va fer fora Clinton en la seva carrera cap a la Casa Blanca. L'actriu remarcava així que no votaria per Hillary ni amb una pinça al nas, ni tan sols atenent a la històrica possibilitat que una dona presidís la primera potència mundial, ni tan sols per frenar un cavernícola confés com Trump.
El feminisme sempre és selectiu, el masclisme no, ja que considera imbècil el conjunt de les dones sense excepció. El feminisme, una de les poques llices que encara valen la pena, tendeix a aparcar-se en favor d'altres consideracions, siguin econòmiques o de seguretat, de manera que la igualtat s'ajorna sine die i el sexisme no es combat en l'autèntic camp de batalla: les urnes. En contra de la meva admirada Sarandon, sempre he defensat votar des de la vagina, el lloc on tot s'origina, un espai millor irrigat que alguns cervells. Les nord-americanes no han votat des de la seva vagina i ara els governarà l'home que les va denominar amb el genèric ?"conyets".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema