Quan el diari El País tenia per costum de nomenar Girona com la millor ciutat d'Espanya, destacava el respecte dels conductors de cotxes pels passos de vianants. És una tradició que s'ha imposat sense multes, coaccions, xerrades o proves pilot. Els nouvinguts d'arreu del món han fet seu el respecte simplement copiant el que veien fer. I així mateix, copiant el que veuen fer els altres amb total impunitat, és com les voreres s'han omplert d'energúmens muntant bicicletes a velocitats excessives, amb conductes de risc que han portat més d'un vianant al Trueta. El regidor que n'és responsable, Joan Alcalà, diu que per acabar amb aquest problema confia en la pedagogia, la que no ha calgut perquè es respectessin els passos de vianants.

El regidor ho té tot de cara per complir la tasca que li pertoca: té unes ordenances municipals que limiten la velocitat de les bicicletes per les voreres a 5 km/h, disposa d'un cos de policia municipal i d'una colla d'agents cívics. I la pedagogia. Però cada dia el problema és més greu. Hi ha tot de punts calents a la ciutat, molt perillosos per al vianant, on mai es veu ningú fent pedagogia. El carrer de la Força és el descens del Tourmalet, Emili Grahit i Migdia són llocs habituals de tota mena d'acrobàcies i rècords de velocitat. La Rutlla és impracticable i a Martí Sureda hi ha pendents per agafar més embranzida. La Rambla és un carril bici de banda a banda. Etc.

La setmana passada, un d'aquests energúmens, potser universitari, se'm va llançar a sobre, corrent com un home boig i encara vaig tenir sort perquè només em va tirar dels cabells per fer-me caure a terra. El meu pecat va ser demanar-li: «M'he d'apartar jo?». D'altres vianants s'aparten esporuguits perquè saben que qualsevol advertència és resposta amb insults, amenaces o agressions. Són els reis de la vorera i els fatxes que anem a peu som un destorb.

La inhibició irresponsable de l'autoritat per garantir la seguretat física dels vianants és una invitació a que el caminant se n'hagi d'ocupar, implantant la llei de la selva als carrers de Girona. A hores d'ara, desconec si el regidor no té capacitat per dur a terme la tasca que té encomanada o bé respon a un pla ocult per fer-nos la vida impossible a la ciutat, una possibilitat que no es pot descartar si analitzem les actuacions de l'actual equip de govern en altres àmbits.

Quantes més queixes, advertències cara a cara, cartes al lector i escrits com aquest calen perquè el regidor actuï per garantir la seguretat dels vianants per les voreres?