L´Ajuntament tala arbres a Sant NarcísLola Tomàs i Batet girona

Dilluns 27 de febrer al matí, una brigada de l´Ajuntament de Girona va talar 4 arbres de la plaça interblocs entre carrer Oviedo i avinguda Sant Narcís. Davant la queixa i la indignació d´alguns veïns, van aturar la tala de més arbres. Tenien ordre de tallar de soca-rel 13 arbres en total. Els arbres estan sans, a més de 10 metres de les façanes i no són un perill potencial per als usuaris de la plaça.

Sembla ser que els van donar aquesta ordre perquè un veí s´ha queixat reiteradament a diferents càrrecs de l´Ajuntament que els arbres el molestaven. I també perquè una veïna del mateix bloc va escriure una queixa a l´Ajuntament per demanar la poda de tots els arbres i la tala d´alguns, segons ens va dir ella mateixa.

Ni veïns ni presidents de comunitats de propietaris dels 15 blocs, més de 350 habitatges, estàvem informats d´aquesta acció que ens afecta a tots. Qui sigui que va donar ordre d´autoritzar la tala hauria de donar explicacions als veïns. I per damunt de tot consensuar amb els veïns accions tan dràstiques com inexplicables com aquesta.

La foneria Barbieri d´OlotJordi Pausas parís

La desapareguda i prestigiosa foneria Barbieri d´Olot ha estat notícia pel fet que els arquitectes que formen part de RCR, gua­nyador del Premi Pritzker, hi van instal·lar el seu estudi.

L´origen de la foneria Barbieri es remunta a l´any 1544, en què tres germans procedents d´Itàlia que recorrien el nostre país treballant en l´art de fer campanes es van instal·lar a Olot. Un d´ells, Miquel, el petit, es va casar amb una olotina, i allà va fixar definitivament la seva residència. Tot i que la fosa de campanes va ser la seva activitat inicial i principal, durant el segle XIX també s´hi creaven escultures importants. Durant la tercera guerra Carlina (1872-1876) es varen fondre canons. El segle XX s´hi elaboren obres que destaquen per la seva monumentalitat, com un dels grups de l´homenatge al Dr. Robert (alcalde de la Barcelona republicana), original de Joaquim Llimona, i entre moltes altres, l´estàtua de la República, obra de l´escultor Viladomat.

Donada la política institucional de desprestigi envers les arts figuratives, van desaparèixer els escultors, i amb ells, la foneria olotina...

Afrontar els efectes del canvi climàticLola Arpa Vilallonga Membre actiu de The Climate Reallity Project. Tècnica en jardineria. peratallada

Malgrat que encara hi ha escèptics, està científicament demostrat que l´any 2016 ha estat el mes calorós des que hi ha registres i, si no ho evitem, les temperatures continuaran pujant.

Però, estem preparats per afrontar les conseqüències? En un temps brevíssim, l´acció de l´home ha alterat brutalment l´equilibri del clima de la Terra, trencant l´harmonia dels eslavons d´una cadena dins la qual tot s´interconnectava. Aquest fenomen d´escalfament ha succeït de manera tan ràpida, el canvi del ritme de les estacions ha estat tan sobtat, que les espècies vegetals, animals i nosaltres mateixos tenim dificultats a poder-nos-hi adaptar, cosa que comporta un afebliment progressiu i augment de plagues i malalties desconegudes: Les palmeres han caigut sota el morrut, la Xylella fastidiosa, el temut bacteri de les oliveres- i d´altres especies! procedent del sud d´Itàlia ja ha arribat als nostres conreus, boscos de pins, i alzines s´assequen, la grip aviària, la mort de les abelles. Dia a dia, centenars d´espècies aniran caient sota la pressió del clima i la contaminació. L´augment de les temperatures i la sequera afavoriran els incendis forestals descontrolats deixant un sòl desprotegit que les pluges torrencials (ja no suaus i rítmiques) arrossegaran sens fre emportant-se tot el que trobin al seu pas. Els aiguats i la desertització aniran en augment paral·lelament amb la temperatura dels oceans i la de la ter­ra.

Però els culpables d´aquest desgavell, un terç de la humanitat, dins la seva bombolla, no som conscients del que ens espera: Els mitjans de comunicació celebren fets com l´increment d´enguany de vendes d´automòbils, mentre els homes continuem tallant boscos per especular i ofegar la terra amb formigó, continuem contaminant les aigües amb pesticides, continuem malgastant la llum i l´aigua sens fre, i els oceans s´han convertit en les clavegueres testimonis del nostre consum desfrenat.

Malauradament això que explico no és ciència-ficció: Ja és el present, és el futur dels nostres fills.

8 de març. Dia de les DonesPiua Salvatella i Vila delegada del CDE a Girona

Des del Col·lectiu de Dones en l´Església, per la paritat, ens dol que arribat un nou 8 de març hàgim de continuar denunciant la marginalitat que pateix la dona. No avancem!.

Per totes elles, les dones en el mercat laboral, les pensionistes i les dones a l´Església catòlica, volem fer un reconeixement explícit del seu treball i demanem una conscienciació de tota la societat que ens encoratgi a seguir lluitant contra totes les Lleis que pretenen una renúncia a la dignitat de la dona.