Han desaparegut els valors mitjans, per això tanta gent cobra renda assistencial i, alhora, augmenta el nombre de milionaris. Això val per a tot. Des que Facebook va fer realitat la cançó de Roberto Carlos Yo quiero tener un millón de amigos pots tenir moltíssimes amistats virtuals, encara que entre totes no en facin una en un moment determinat. O pot ser com François Fillon, el candidat dels Republicans a les eleccions presidencials de França, aquesta dreta extrema que vol fer front a l´extrema dreta de Marine Le Pen, que té un amic que li ha pagat vestits per valor de 48.500 euros des del 2012, l´últim el mes passat, segons Le Journal de Dimanche. Fillon fa realitat la regla que l´elegància no és qüestió de diners, que la confirmen més els rics horteres que els pobres elegants. A Fillon anar com sortit de la capsa no li costa ni un euro.

No és l´únic amic que té el presidenciable francès. Un altre li va prestar 50.000 euros i a Fillon se li va oblidar declarar-ho i haurà d´anar a parlar-ne al jutjat, on serà imputat per malversació de fons públics. Fillon deu guanyar molt en la proximitat. Té bons amics i estima la seva dona i els seus fills, als quals va pagar bons sous reals per treballs inexistents, com va denunciar Le canard enchainé. La denúncia d'aquest setmanari satíric centenari fet en paper, amb subscriptors i sense publicitat, no el va acovardir. Va reconèixer que va ser un error contractar Penélope i va seguir la seva carrera com si res. Ara, quan surt de l´armari la notícia dels seus vestits, ha declarat: «Un amic em va regalar vestits al febrer, i què?».

No es molesta en desmentits, no construeix contextos, no proposa fets alternatius com en aquesta posveritat amb la qual menteix Donald Trump des de fa anys. L´aportació del candidat ultraliberal francès és la postvergonya.