Després de la Copa de Rei, i com marca la tradició, s´han dedicat les tertúlies a parlar dels xiulets a l´himne d´Espanya. He sentit que en alguna d´elles s´ha recordat com, durant les Olimpíades de Barcelona, es van aconseguir silenciar fent sonar Els Segadors en el moment de l´entrada del Rei i l´Himne Espanyol durant l´acte inaugural.

Sembla un bon argument per enfilar la cantarella que les dues parts han de negociar i tot el bla, bla, bla. Malgrat això, ningú, que jo sàpiga, ha explicat la forma com aquestes varen començar.

Un any abans de les Olimpíades de Barcelona, durant la celebració de la Copa del Món d´atletisme a l´estadi Lluís Companys de Montjuïc (ostres Pedrín, quins noms que es posaven en aquells temps!), es va aprofitar per fer un assaig general i ajustar les coses de cara a les Olimpíades. El Rei va venir i, a sota un tràmpol d´aigua de maria santíssima, un potent i nombrós escamot de les joventuts nacionalistes va xiular amb fúria l´himne.

Pel que es va dir llavors sembla que es va cridar el president Jordi Pujol a capítol i, un any després, oh meravella! La cerimònia inaugural de les Olimpíades no va tenir cap xiulet. Pot ser que Els Segadors hi ajudessin però... Ara que sabem un tros més de la història de Catalunya moderna podem imaginar-nos de què va anar la negociació amb Jordi Pujol? A canvi que els joves de Convergència, amb algun dels seus fills a les seves files, van decidir tornar als seus quarters d´hivern?

I fem-nos també la següent pregunta, com és que fa uns anys s´ha tornat a xiular l´himne espanyol? Pot ser per la sentència de l´Estatut de l´any 2010? Segurament això ha estat de gran ajuda però, si tornem a repassar la història, ens trobarem que, tant en el 2010 com en el 2011 no va haver-hi grans concentracions durant l´11 de setembre, ni tampoc grans mogudes independentistes. Potser la causa era que coincidia amb els pactes entre el PP i CiU al Parlament de Catalunya (recordeu la llei Omnibus), a la Diputació de Barcelona, a l´Ajuntament de Barcelona i a l´Ajuntament de... Badalona! Tot va canviar amb la majoria absoluta del PP a finals del 2011 i aquesta part de la història és la que es repeteix molt sovint.

Quant de temps haurà de passar i què haurem de veure per trobar la llavor de la moguda independentista?