En l´acceptació dels Premis Nacionals de Cultura 2017, el cantautor Raimon, ha renyat -seguint aquest ordre- Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría per no haver assistit a cap dels seus concerts de comiat dels escenaris. Quan t´han afalagat i lloat durant dècades i ben poques vegades t´han criticat, s´acaba perdent la perspectiva i la distància per jutjar la teva pròpia transcendència. Raimon s´ha plantejat que és probable que a cap d´aquests quatre polítics els agradi Raimon o que potser no els motivi suficientment com per deixar de fer qualsevol altra cosa per anar a escoltar-lo? Ves a saber, potser prefereixen assistir a un concert de Bruno Mars. O potser els agrada el cantautor valencià però tenen una agenda molt atapeïda.

És possible que a Raimon, per la seva edat i per la seva important trajectòria, no li calgui la humilitat i es pugui permetre l´arrogància. De la mateixa manera que els altres també es poden permetre dir, com és el meu cas, que aquest cantautor sempre m´ha provocat un desinterès notable.

M´agraden les melodies que segueixen les lleis de l´harmonia i, per ignorància i insensibilitat meva, no entenc els codis melòdics de Raimon. De fet em provoquen la mateixa emoció que Brian Johnson (excantant d´AC/DC) interpretant Nessum dorma o el so ambient d´una ­serradora.

Les cançons de Raimon interpretades per Raimon sempre m´han semblat una desagradable disfonia. En canvi, algunes de les seves cançons m´han agradat cantades per altres. Com el gitano del bolero, en Moncho, que té una versió ambrosíaca de Treballaré el teu cos.

Et poden agradar els cantautors i no agradar-te Raimon. Llach, Serrat, Isaac, Brassens o Brel m´han emocionat molt. Però Raimon sempre m´ha semblat un home enfadat que renya. I no és el meu ideal de concerts veure com algú enfadadíssim t´esbroca damunt l´escenari.

Al final, fins i tot ha acabat exhortant fora de l´escenari a tots aquells que no hem tingut cap temptació d´anar-lo a escoltar per última vegada, encara que sigui per desitjar-li bon vent.