Després d´anys de converses i negociacions, de projectes fallits i propostes alternatives, d´anuncis i comentaris, ahir es va fer públic de manera definitiva que Sant Feliu de Guíxols serà la seu del tercer Museu Thyssen de l´Estat espanyol (n´hi ha a Madrid i Màlaga), que si tot surt com està previst obrirà les seves portes l´any 2020 amb un fons d´unes 400 obres de pintura catalana dels segles XIX i XX de la col·lecció de la baronessa Thyssen, que cedeix de manera gratuïta durant vint anys. La mateixa Carmen Cervera i l´alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, van presentar ahir l´acord a què han arribat, que preveu una inversió d´uns sis milions d´euros que serviran entre d´altres per aixecar un edifici de nova construcció que connectarà amb la primera planta del monestir. Aquesta nova edificació, el mateix monestir i uns jardins de 5.200 metres quadrats situats a tocar i que ja ha adquirit l´Ajuntament seran l´emplaçament del Thyssen guixolenc. De fet, el Consistori ja ha començat a treballar en la redacció del projecte amb la intenció que estigui acabat a finals d´any i es compleixin, aquest cop sí, els compromisos i els calendaris anunciats.

I és que ja fa molt temps que se´n parla, d´aquest museu, i es va arribar a presentar un projecte molt més costós a la fàbrica Can Serra, que finalment va ser descartat. D´altra banda, també la baronessa ha negociat amb les autoritats de Barcelona per veure si era factible fer allà aquest museu, però ahir va sentenciar que aquesta possibilitat està tancada i que la seva aposta és per Sant Feliu de Guíxols, localitat amb la qual manté relació des de fa molt temps i que els últims anys s´ha beneficiat d´exposicions temporals al monestir d´obres de la col·lecció Thyssen.

En l´acte d´ahir es va dir que aquest museu suposarà un salt qualitatiu en la relació de Sant Feliu de Guíxols amb la cultura, i és cert. La col·lecció de Carmen Cervera de pintura catalana dels segles XIX i XX és segurament la més important del món, i és evident que suposarà un atractiu afegit per a la localitat. Però és que a més Sant Feliu de Guíxols vol aprofitar les sinergies que pot generar un equipament d´aquestes característiques creant al mateix edifici una escola d´art perquè tot plegat esdevingui un centre cultural «de referència» i es reforci el vincle amb la la localitat.

Només falta acabar de trobar el finançament necessari perquè tot plegat esdeveningui una realitat molt suggerent. Però aquesta vegada sembla que s´està tocant de peus a terra, que el projecte és realista i seriós, i això n´afavoreix la viabilitat.