Diu el protagonista d´«Expediente Barcelona», de González Ledesma, que els sicilians ens envegen perquè tenim els millors sols, els millors vins, els millors conys i les millors màfies. Això seria en els temps d´en Ledesma. Avui el sol provoca càncer, els vins es venen en tetrabric, els conys han sigut segrestats pel nou feminisme i a la màfia l´ha substituït la política, que la manera més segura de delinquir és fer-ho legalment.

O amb pàtina de legalitat. Pàtina que salta només de gratar amb l´ungla, tot i que a Catalunya qui grata, qui vol saber què hi ha a sota, és titllat de botifler, antidemòcrata i feixista, per aquest ordre i potser per part de consellers o caps policials. Gratant, fins i tot fent-ho amb desgana, es descobreix fàcilment tanta mentida. Una de les més habituals darrerament, és que no cal participació mínima l´1-O. No s´ho creu ningú, i menys que ningú els que ho pregonen, per això ho repeteixen a tothora. És un esquer. Insistint en la farsa que anant a votar quatre gats Catalunya serà independent si així ho volen tres dels mixos, pretenen mobilitzar el vot negatiu. «No sigueu burros, aneu a votar que No, en cas contrari guanyarà el Sí i serem independents», criden els partidaris del Sí, que traduït significa «Aneu a votar que No, si us plau, que amb poca participació i un 99% de Sí, no ens prendrà seriosament ni el Tato». Són com nens, com el meu fill petit quan s´enfada i amenaça de marxar de casa.

Atemorint els qui no volen la independència, esperen que aquests vagin a votar, ja que una baixa participació ho deslegitima tot i enfonsa el castell que han construït a l´aire. O sigui que per una banda insulten els qui anuncien que no hi participaran, i per l´altra menteixen per instar a votar els partidaris del No. La desesperació porta a actuacions ridícules. Són a un pas de demanar als partidaris del Sí que votin que No, a veure si així la cosa sembla de debò.