El maig del 2000, la Marvel encara no havia colonitzat els cines. El seu heroi més rendible a les taquilles es deia Blade, era un secundari de la sèrie The Tomb of Dracula, i els X-Men de Bryan Singer estaven a punt de desembarcar. Aleshores, els fans de la Marvel érem els que llegíem còmics (i se´ns considerava el pitjor del pitjor).

El dibuixant Carles Roman, però, va voler anar més enllà. Es va plantejar si seria viable fer un superheroi com els de Stan Lee, però que parlés en català i treballés a Barcelona. Per demostrar-nos-ho, va muntar l´editorial Enigma Còmics i, fins al 2004, va publicar set quaderns, en blanc i negre, amb les aventures del Capità Catalunya/Drac Català. Els orígens del seu protagonista, l´Albert Roure, eren més propers als del Dr. Strange que als d´Iron Man.

Fa unes setmanes, a través de Verkami, en Carles ha recuperat el personatge. N´acaba de publicar un àlbum, Gènesi, on, si fa no fa, recull els dos primers quaderns, però amb un resultat esplèndid. Ha canviat el format, ha reordenat els materials, ha redis­senyat les vinyetes, les ha acolorit, hi ha afegit pàgines inèdites... Resultat? Un impacte visual i una agilitat narrativa molt superior al dels quaderns originals.

Espero que el dibuixant vulgui continuar la sèrie. I que arribi més enllà dels set capítols que ja coneixem... El còmic superheroic en català és un camp verge. I s´hi poden fer aproximacions de totes menes. Fa gairebé dues dècades, en Carles Roman ja va encetar aquesta via. I ara, gràcies a aquest reboot, queda clar que les peripècies del Drac Català tenen una colla de lectors incondicionals.