Aiguats de tardor

Lluís Torner i Callicó girona

La tardor és una estació que té fama de transmetre una sensació de pau i tranquil·litat, si més no d´esperit, motiu pel qual se´n sol fer una comparança, amb l´estat d´ànim d´aquells que ja tenim una edat. La natura, però, a vegades -sortosament només de tant en tant- mostra el seu pitjor costat, i per culpa d´aquell fenomen natural que se´n diu «la gota freda» produeix pluges torrencials, que sovint han fet molt mal.

Quan estem a prop del dia 12 d´octubre, els gironins recordem aquell aiguat, que va produir una considerable inundació, a la nostra ciutat, causant importants pèrdues en els baixos d´alguns barris, i fins i tot emportant-se un parell de ponts, el d´Alférez Huarte, i la passera que hi havia on avui és la plaça de Catalunya.

Aquests dies ens ho han recordat aquests aiguats que s´han produït a diverses localitats catalanes, entre les quals les del Camp de Tarragona; però d´una manera especial, amb molta més gravetat -fins i tot s´han perdut vides humanes- les que han afectat Mallorca, sobretot a Sant Llorens del Cardassar, amb deu morts i un nen desaparegut.

Ha de ser molt trist i lamentable perdre les pròpies pertinences, però res comparable amb la pèrdua de vides humanes. Per això ens solidaritzem amb el dolor que els ha tocat patir, amb tota la gent que ha sofert aquestes tristes conseqüències, desitjant-los molt d´ànim i tot l´ajut possible, per recuperar-se, de la millor manera possible, d´aquest tràngol tan dur.

La Festa del Tren

de Llançà

JOSEP M. LOSTE ROMERO PORTBOU

El 10 de novermbre de 2018 està previst celebrar la tercera Festa del Tren de Llançà. Aquesta data, pot significar, ha de significar, una inflexió molt necessària en la millora de la mobilitat sostenible en una contrada en què encara regna una mentalitat molt antiga en relació amb la forma de moure´s, per tal d´intentar exercir aquesta funció d´una manera molt més coherent, segura i molt menys contaminant.

La Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga del proper dissabte, 10 de novembre de 2018, és un projecte ciutadà entre quatre associacions de Defensa del tren convencional, la PTP, Defensem el Tren de l´Empordà, l´Associació d´usuaris del tren Perpinyà-Portbou i la Fnault, que volen unir esforços i «fusionar-se» amb diversos ajuntaments del territori ferroviari entre Figueres i Perpinyà i, alhora, adquirir força mitjançant l´ajuda, el suport inestimable de la Generalitat de Catalunya, el Departament dels Pirineus Oriental i la Regió d´Occitània. La Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga és una oportunitat excel·lent d´obrir un gran debat a l´entorn del tren convencional transfronterer que pot ser, ha de ser, una gran eina de construcció i comunicació dels territoris de l´Alt Empordà, les comarques gironines, la Catalunya Nord i una part molt important de la Regió d´Occitània.

Aquesta propera Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga ha de ser l´inici de planificació de projectes molt més sostenibles i d´aprofitament laboral, social i turístic d´un mitjà de transport que ha de servir d´esperó per a la millora i diversificació d´una economia de proximitat ara molt limitada.

M´envaeix una gran preocupació

ÀNGELA FERRER I MATÓ girona

Sí, estic molt preocupada. I ho estic per la situació que s´està creant a nivell mundial. L´extrema dreta s´està estenent com una taca d´oli. Sense anar gaire lluny, a la Pell de Brau no en teníem prou amb el PP i Ciutadans, i ara sorgeix VOX amb idees xenòfobes, i quan vaig sentir-los cantar el Cara al sol em vaig quedar molt preocupada. I no passa solament aquí, a molts països europeus l´extrema dreta va envaint nous espais. A Itàlia, França, Àustria... i Le Pen a França es prepara per aconseguir una forta presència europea. A Brasil s´està imposant un ultradretà, s´està arraconant la Merkel i a Rússia i a Turquia ja sabem com són d´absolutistes.

S´està enterrant la democràcia i això preocupa molt i molt. Si hi afegim com governa en Trump, com el govern sirià aixafa el poble, com a Corea del Nord governa un personatge capaç de qualque disbarat i com s´està destruint Iemen... ja tenim motius més que suficients per estar preocupats. Si hi afegim que a Catalunya, que es considera formada per gent pacífica, últimament s´esgarrapen com gats i no troben solucions als molts problemes existents... ja em direu si no ens hem de preocupar. Demano seny a casa nostra i que de cap de les maneres prosperin aquests partits xenòfobs i regnin de nou la pau i la concòrdia.