Hi ha ciclistes

i ciclistes

ASSENS GARCIA ZAPATA ST JULIÀ DE RAMIS

Segons la meva experiència, hi ha dos tipus de ciclistes: les persones meravelloses i els incívics perillosos. Els primers converteixen els seus desplaçaments, per més obligats que siguin, en activitats lúdiques, respectuoses amb el medi ambient, fan exercici físic, gaudeixen de les bondats de la ciutat, i tot això ho fan respectant els seus conciutadans. Els segons pensen que tot Girona és un velòdrom que els pertany per al seu ús exclusiu, posant contínuament en perill la seguretat de tots aquells que anem a peu, incloent nens, gent gran, discapacitats... No pretenc ser exhaustiu, ja que hi ha molts punts on passa això -tota la ciutat n´està plena- però citaré un lloc concret: el carrer de la Força, els dies laborables, a partir de quan es fa fosc hi ha ciclistes que es dediquen a baixar contra direcció, a tota velocitat, sense tocar frens, amb la confiança que els altres ja s´apartaran i contestant amb una pèssima educació o inexistent educació -sense aturar-se ni disminuir la velocitat, és clar- a qualsevol que intenti advertir-los del greu perill que suposa el seu comportament. Per tot això vull felicitar i enviar una forta abraçada als ciclistes del primer grup, perquè s´ho mereixen. Pel que fa als del segon, espero que les nostres autoritats municipals posin fi definitivament a aquesta situació, ja que caminar a peu per Girona s´està tornant a convertir en una activitat de risc.

Carretera de la Vergonya, quo vadis?

llorenç carreras i sureda bescanó

A bombo i platerets es van presentar les obres de millora de la carretera a la zona de la Pilastra a Bescanó... després d´un any i 7 mesos d´obres, s´han gastat 4.836.000 €, han desaparegut els treballadors i sense cap informació fidedigna seguim amb el mateix traçat a la Pilastra... més ben dit, un pèl pitjor per les tanques d´obra al costat de la muntanya que t´obliguen a fer una conducció amb els ulls com taronges sobretot en coincidir amb un camió i/o bus. Es parla que hi ha una mitjana superior als 8.500 usuaris diaris i hom parla de 13.500 en alguns dies punta.

Encara recordo com amb l´amic Miliu (E. M.) i un grapat de conductors mentalitzats per la conducció en aquesta carretera de la Vergonya -batejada així fa més de 40 anys- el molt passat dissabte 12 d´abril del 1980 es va organitzar la marxa reivindicativa d´Olot fins a Girona... Després de 38 anys haurem de tornar-hi!

Esperem que l´Ajuntament de Bescanó es posi les piles i faci les gestions al Departament de Territori i Sostenibilitat per completar les obres de millora. El Gegant no ens pot ajudar, ja té massa feina a resituar-se en la seva casa després que hagin desmuntat per complet la seva muntanya.

De moment seguirem circulant pels 6-6,5 m, en espera que es puguin consolidar els 9 metres promesos. Ep! Que Moisès va acompanyar el poble jueu pel desert del Sinaí al llarg de 40 anys fins arribar a la terra promesa.

La postveritat i la «llegenda negra»

Jesús Domingo Martínez Girona

Les mentides es difonen a Twitter un 70% més que els continguts veritables i es propaguen a una velocitat fins a 6 vegades més ràpida. Aquesta era una de les conclusions d´un recent estudi de l´Institut Tecnològic de Massachusetts. El fenomen ha adquirit notorietat en els últims temps sota el nom de «postveritat». Un exemple el tenim en la decisió de la Universitat d´Standford de retirar tota referència al franciscà espanyol Juníper Serra, ja que a Twitter el relacionen amb la «llegenda negra», mentre que la seva estàtua es conserva al Capitoli de Washington, al costat d´altres grans personalitats de la història dels Estat Units.