L'acte de reparació històrica que hem viscut fa pocs dies a Banyoles va ser molt emotiu per a tots els assistents, especialment per als familiars dels 110 homes i dones del Pla de l'Estany dels 287 que van ser jutjats, represaliats o afusellats pel règim franquista.

Encara avui, el Govern espanyol no ha anul·lat oficialment el judici al qual va estar sotmès el president Lluís Companys. Coincidint amb el 78è aniversari del seu afusellament al castell de Montjuïc de Barcelona, l'any 1940, des de l'Ajuntament de Banyoles vam retre aquest homenatge a les famílies dels injustament represalitats i vam entregar-los la nul·litat dels consells de guerra a què van ser sotmesos. Una anul·lació que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya, el 28 de setembre de 2017 de forma unànime.

És molt remarcable la gran tasca de recerca i de documentació que han dut a terme els historiadors Jordi Galofré i Miquel Rustullet per poder contactar amb les famílies i entendre la seva situació.

La memòria històrica és un valor que tenim molt present a Banyoles. També a les escoles. Per això, ara ja fa 4 anys que, des de l'Ajuntament, vam posar en marxa un projecte de memòria històrica als instituts perquè els joves coneguessin de primera mà els episodis més significatius de la nostra història. A través del projecte, convidem els nostres estudiants a revisar fragments de documentals històrics sobre diversos temes i a reflexionar-hi amb historiadors i familiars afectats.

L'acte que vàrem celebrar va servir, també, per reivindicar els valors fonamentals de la democràcia, basats en la llibertat, el respecte i la convivència. La llibertat d'esdevenir l'ens polític que vulguem ser, el respecte per mantenir-nos ferms al mandat del poble i la convivència que defineix la societat catalana i que constitueix el seu pilar fonamental.

Si no podíem esperar ni un dia a més a reconèixer la nul·litat dels consells de guerra franquistes, tampoc podem deixar de reivindicar, diàriament, els valors que ens defineixen com a societat: els valors de la democràcia.