L'assassinat del periodista Jamal Khashoggi al consolat saudita d'Istanbul serà bèstia i maldestre, però és coherent. Entre els màrtirs de la llibertat no es compta ni un membre de la família Saud d'Aràbia als quals, en canvi, els encanta que altres s'immolin per Al·là, sigui el que sigui Al·là. Kashogi, el periodista, publicava articles a The Washington Post que l'hereu, Mohamed ben Salman, considera un còmic idòlatra.

Per tot el que s'ha dit és lògic que els campions de la democràcia a l'Orient Mitjà -els Estats Units i Israel- siguin els avaladors del regne saudita. Les ambaixades i legacions mai van ser un lloc segur. Són extraterritorials i així poden perpetrar les seves malifetes a canvi que els altres tinguin les mateixes possibilitats en les seves. Es diu joc diplomàtic, sol representar interessos i no persones i molt després que els seus conciutadans comencessin a pagar impostos, alguns països van decidir estalviar-se la ferocitat amb els seus: sents, si els mates, no paguen.

Khashohgi havia anat al consolat a buscar uns papers per casar-se, una decisió prou perillosa, les núpcies. L'esperava un equip d'una dotzena o més de carnissers amb xerracs i un forense, que és l'especialitat mèdica que prefereix els pacients lleugerament faisandés. Perquè no hi hagués testimonis van donar vacances als empleats turcs, van usar avions privats, una flota de cotxes i moltes bosses negres. El van enterrar al jardí de la casa del cònsol, res com la família.

Un nyap de qui va sobrat perquè el protegeixen els cosins de Zumosol. Un liberal que ha deixat que les dones condueixin, encara que no cremin tanta benzina com els paios que van per aquests mons de Déu d'accelerades i correries, per alguna cosa es comença. El van llescar viu i amb fil musical: com cridava el condemnat. Després van buscar un doble però aquest tenia cabells i el periodista era calb, hi ha gent que perd els cabells en una nit. Khashoggi va perdre el cap. Van intentar grapar-li a la seva roba farcida de palla, però el ninot es veia rígid i feia ulls de xai degollat, mai millor dit.