Ahir es realitzava el concurs a millor barista de l'any a Fornells de la Selva, organitzat per Cafès Cornellà. Una competició que promou l'excel·lència i la tècnica d'un bon cafè. Una pràctica que s'ha de potenciar més. Els amants del cafè agraeixen que els portin un cafè a la temperatura adequada, amb el punt de cremositat i l'amargor. Que et facin el cafè d'una forma professional. Tantes vegades vas a fer un cafè i et penedeixes del moment en què has decidit demanar-lo. Degustar un bon cafè és un gran plaer. I al seu voltant, es generen rituals.

El primer cafè del matí, a casa. O el cafè després de dinar, en família, un dia de festa que s'allarga com una cucanya mandrosa, i neixen tantes converses, i la sensació plaent d'estar en el millor lloc del món, en el millor moment, amb la millor gent. Quan et reconcilies amb els teus i els seus defectes. Quan fas el cafè amb la cafetera de tota la vida, i la casa s'omple d'aquesta aroma especial. Quantes tertúlies, al voltant d'un cafè. Des d'intel·lectuals, a escriptors i somiadors. El cafè, com a lloc físic d'una Europa entre guerres, com a refugi d'escalfor quan vius en unes golfes bohèmies sense calefacció, esperant l'èxit.

Hi ha un llibre excel·lent, que recomano, sobre el tema, Poética del café, d' Antoni Martí Monterde. Quanta filosofia, idees, arts, política, música, literatura, saviesa d'una generació, han nascut amb el cafè. Des dels cafès vienesos de la psicoanàlisi, i Klimt, Shiele i Zweig. El modernisme d'un Casagemas, d'un Picasso, o el potentat Ramon Casas als Quatre Gats.

Quants projectes, amors que neixen, relacions que es trenquen. L'excusa de quedar amb algú per fer un cafè per conèixer millor la persona, el futur soci de negocis, el gran amic que serà; l'amor de la nostra vida... Seria tan positiu que tothom, quan fa cafè, fos conscient que elabora un petit gran plaer, i que el fes amb tota l'estimació possible. Perquè és un moment màgic. I s'ha de fer amb un producte de qualitat, un tractament adequat i un mestratge. I per això, un concurs com el de Fornells de la Selva potencia la figura del barista. L'especialista del cafè, que s'ha de reconèixer molt més i donar-li la importància que mereix.