L'únic tret d'intel·ligència de la fiscalia del Suprem, des de l'esclat de la quimèrica independència de Catalunya, ha consistit a fixar l'atenció de l'audiència en les penes astronòmiques sol·licitades als seus promotors. Es dissimula així la gestació d'aquests anys de presó, perquè d'un banc només interessen els beneficis aconseguits, l'opinió prefereix ignorar com s'ha arribat als resultats. O dit en populista, ningú llegeix el contracte de la rentadora, amb el preu n'hi ha prou. Si algú infringís la llei de la superficialitat, advertiria que es tracta del primer escrit del ministeri públic en què apareix en lloc destacat la prima de risc, encara que no com a acusada. I també el primer en què figura The Washington Post, diari colpista segons l'irrefutable Tribunal.

Des del primer paràgraf, la fiscalia adverteix que la rebel·lió es diu «Procés». És a dir, durant anys s'ha desenvolupat amb llum i taquígrafs un cop d'Estat, que cap instància va interrompre. Davant l'absència de violència i de tropes, tots els catalans passen d'«abduïts» a «colpistes», perquè «la mobilització ciutadana es convertia en l'instrument coactiu més decisiu i eficaç». Aquesta incriminació col·lectiva inclou els dos-cents mil votants que van dipositar una papereta amb el «no» a la independència.

Un votant, un colpista. Els ciutadans no saben el que fan, declara la fiscalia en un plantejament totalitari. D'acord amb aquest raonar, procedeix erradicar el sufragi del repertori social. I, en la mateixa línia, els espectadors del Bernabéu són culpables del frau fiscal de Ronaldo, perquè aportaven els diners escamotejats i aplaudien tumultuàriament el seu líder fugit i en rebel·lia, de la mateixa manera que un Puigdemont que el Suprem intenta separar del que ha passat. Alemanya o Bèlgica ja han absolt els participants. Espanya no és menys democràtica, només està més espantada.