Un particular ha comprat un edifici sencer al Barri Vell de Girona i, diu la CUP, en vol fer fora els actuals llogaters. La formació sospita que l'objectiu és reformar l'edifici per reconvertir-lo en pisos turístics. Si és així, seria una mala notícia: veïns amb rendes mitjanes i baixes serien expulsats del centre de la ciutat.

No es tracta només d'una qüestió d'oferta i demanda immobiliària o de preus de l'habitatge. Fer fora veïns de llarga durada per turistes que passen poques nits en un pis també té una repercussió directa en la convivència veïnal, en el model de barri, o sobre el tipus de comerç que s'estableix a la zona.

A la llarga, substituir turistes per veïns també pot acabar perjudicant el mateix sector: vull pensar que als visitants els agraden ciutats i barris amb vida i no només un conjunt monumental davant el qual passejar i badar.

Girona ha de decidir si vol que el Barri Vell deixi de ser assequible per a la majoria de ciutadans o si vol preservar la identitat i la composició social del seu centre històric. Les administracions tenen el deure d'actuar quan una activitat econòmica genera externalitats negatives. De moment, l'única mesura que ha pres l'Ajuntament és la posada en marxa d'un ineficient registre de mobbing immobiliari.