L'escriptor britànic Tom Sharpe va viure durant gairebé vint anys a Llafranc, on va instal·lar-se després d'una crisi creativa. A Catalunya sempre s'hi va sentir a gust, còmode, valorat. Probablement perquè l'humor anglès i el català són molt propers: sorneguers, subtils, còmplices, fan somriure més que no pas riure. Però també perquè la societat catalana sempre el va acollir sense reserves i l'escriptor en va destacar la seva tolerància, diversitat i modernitat.

Sharpe va ser un dels grans mestres de la farsa i la sàtira. Les seves obres són un festival d'humor corrosiu, una muntanya russa que va de la ironia al sarcasme, de la paròdia a l'absurd. Amb gran habilitat narrativa, amb diàlegs hilarants, amb giragonses sorprenents és capaç d'endinsar-nos en les trames més surrealistes i esbojarrades sense perdre un bri de versemblança ni frescor. Però l'humor de Sharpe no és gratuït. És un humor al servei del compromís amb la justícia. És un humor que desemmascara i critica sense embuts els abusos del poder, la manipulació informativa o les convencions socials.

La Fundació Tom Sharpe de Palafrugell, dirigida per Montserrat Verdaguer, treballa incansablement per difondre la seva obra i per inventariar tot el seu llegat. Des de la mort de l'escriptor a Llafranc, el 6 de juny del 2013, Verdaguer no ha parat de cercar complicitats i suports per tal de tirar endavant tots els projectes que té en ment. Primer amb la Universitat de Girona, que custodia el llegat de Tom Sharpe dins els fons especials de la biblioteca de la Universitat, i després amb altres entitats i administracions. Així, s'han organitzat clubs de lectura en anglès i català a diverses biblioteques, conferències i taules rodones sobre l'autor, i exposicions fotogràfiques (recordem que Sharpe es va guanyar la vida també com a fotògraf). Recentment es va firmar un conveni amb la Universitat de Barcelona, Secció de Filologia, per tal que dos estudiants de Filologia Anglesa poguessin fer pràctiques a la biblioteca de la UdG per a l'estudi i catalogació de cartes, manuscrits, etc. i amb el compromís que aquesta tasca es veiés compensada amb crèdits per a aquests estudiants. I també s'organitza, en col·laboració amb l'àrea d'educació de l'Ajuntament de Palafrugell, el «Premi escolar de redacció en anglès Tom Sharpe», adreçat a alumnes de quart d'ESO i primer de batxillerat. Cal destacar, a més, que s'està treballant intensament en una biografia de l'autor que pot aportar noves dades i enriquir la interpretació de la seva obra.