Aquest és el títol del nou llibre de David Pagès i Cassú. Una altra obra seva molt interessant i de gran actualitat pel que significa el fet de donar veu a 202 persones que ens transmeten allò que han après a la vida. David Pagès, llicenciat en Filologia Catalana, és docent i, també, dinamitzador cultural i escriptor i col·laborador del Diari de Girona. Heus ací alguns dels títols de la seva obra: Històries de l'avi Abdon, 500 raons per parlar català, Un país que fa camí, Referents, Toni Cassany. 30 anys de pintura...

Aquest nou volum de Pagès vol contribuir a donar a conèixer Catalunya i el conjunt del Països Catalans a partir de l'aportació d'homes i dones que donen la seva visió sobre la pròpia vida.

El llibre, que l'autor dedica al seu pare, Josep Pagès Martí, que va morir el passat mes d'octubre, ens presenta la vida de 202 persones arrelades a valors fonamentals, a aquells valors que ens ajuden a crèixer com a persones i que ens fan homes i dones de bé.

Amb pròleg de Josep M. Casasús i amb il·lustracions de Toni Cassany, el llibre ens presenta figures conegudes, com ara els historiadors Josep M. Ainaud de Lasarte, Josep M. Solé i Sabaté i Joaquim Ferrer; els mossens Josep M. Ballarín, Teodor Suau, Enric Puig, Ignasi Forcano, Josep Ruaix i Joan Carreres; els polítics Pasqual Maragall, Heribert Barrera, Joan Rigol, Joaquim Nadal, Jaume Sobrequés, Núria Gispert; la dibuixant ninotaire Pilarín Bayés; l'arquitecte Jordi Bonet; les cantants Maria del Mar Bonet i Núria Feliu; l'arquebisbe Joan Enric Vives; els metges Moisès Broggi i Ramon Trullenque; els periodistes Josep M. Cadena i Lluís Foix; els editors Eliseu Climent i Pere Fàbregues; les cuineres Carme Ruscalleda i Montserrat Fontané, mare dels germans Roca; el sociòleg Salvador Giner; els escriptors Gabriel Janer Manila, Ramon Folch i Camarasa i Joan Francesc Mira; les religioses Maria Victòria Molins i M. Assumpció Pifarré; l'abat de Montserrat, Josep M. Soler, i el monjo Hilari Raguer; el lexicògraf Eugeni S. Reig; l'economista Arcadi Oliveres; l'advocada Magda Oranich...

I al costat d'aquestes dones i homes coneguts hi ha altres persones més aviat anònimes, com Victòria Casanoves, José Ramón Soriano, Pepa Úbeda, Josep Lluís Bausset o Didín Puig, que també ens transmeten el sentit de la vida i el que n'han après.

Dues coses a destacar del pròleg de Josep M. Casasús. Per un costat, que «David Pagès contribueix a omplir de contingut humà, en el sentit més radical del terme, experiències de gent nostra que ens cal transmetre a les generacions que es formen ara en un univers desconcertant i de crisi de valors». Per l'altre, que el volum «és un aplec de respostes que conjuminen una lliçó coral de vida plena i ­exemplar», ja que aquestes persones ens presenten «parers i perspectives que en molts casos generen sorpreses o provoquen perplexitat».

Com diu David Pagès en la introducció del llibre, es tracta d'una obra que recull una gran diversitat de temàtiques i de tons: «Tothom hi ha donat l'enfocament que ha volgut i que li ha semblat més adient». Per això «totes les contestes, que tenen un caràcter perdurable, són nascudes a partir de la reflexió profunda, del testimoni generós i del desig que puguen ser útils a altres persones».

Un bon llibre, doncs, que cal llegir pausadament per anar assimilant i «digerint» les aportacions que aquestes 202 veus ens fan.

Voldria subratllar la resposta de Josep Pagès: «De la vida he après, sobretot, dues coses. Per un costat, que s'ha de viure amb la màxima intensitat cada moment, més ben dit, cada instant. Per altre, el valor de la humilitat». Una resposta plena de saviesa que ens ajuda a ser més humans.