Els tastets surrealistes d'enguany s'han estrenat amb una notícia boníssima: la subvenció d'1,3 milions d'euros, procedents del Pla Feder, per continuar rehabilitant la casa natal de Dalí. Cal felicitar l'equip que ho ha aconseguit, perquè el futur equipament serà fonamental per reforçar l'atractiu cultural i turístic de Figueres.

Sembla mentida, això sí, que el projecte l'estiguem arrossegant des de 1994, quan l'Ajuntament es va convertir en propietari d'aquest immoble del carrer Monturiol. Res... Quan s'acabi obrint, podrà presumir d'haver trigat més a materialitzar-se que el Teatre-Museu. Fast & furious.

Fins ara, la Fundació Gala-Dalí s'ha mantingut al marge del projecte; de vegades, fins i tot havia semblat que el menystenia. La fredor era evident, potser perquè se'ls havia suggerit la participació econòmica. Ara, però, estem en un altre escenari. I com que la fundació vetlla per la imatge pública de l'artista, alguna fórmula de col·laboració s'haurà d'establir.

La casa natal, en realitat, pot ser un complement magnífic pels visitants del museu: la gran majoria hi aterra sense saber què caram es trobaran sota la cúpula; si s'esperaven un discurs cronològic i explicatiu, el pintor va preferir submergir-los en una confusió bigarrada, laberíntica i burleta.

En justa reciprocitat, l'espai del carrer Monturiol es pot permetre el luxe de ser una mena de punt zero, on es contextualitzi la figura i l'obra de l'artista, al mateix temps que es reivindiquen els seus vincles creatius, històrics, intel·lectuals i afectius amb l'Empordà. Ajudarà a enriquir l'experiència daliniana de curiosos, erudits i passavolants.