Els veïns de Sant Andreu de la Barca han d'aguantar de tant en tant que els membres de la Guàrdia Civil s'homenatgin ells mateixos a la caserna que tenen al municipi. Com dimecres passat, prèvia de la Pilarica. Com que l'Exèrcit espanyol (la Guàrdia Civil és un cos militaritzat) no guanya cap guerra contra cap exèrcit exterior des de fa segles, ha d'esperonar els seus contra la ciutadania. Les intervencions dels caps, Pedro Garrido i Vicente Azón, denoten com els importa la Constitució. Gens ni mica. No filen gaire prim perquè saben que poden dir el que vulguin, fins i tot dinamitar -quin verb tan adient- drets fonamentals establerts en les lleis espanyoles, com ara la presumpció d'innocència. Però en fi, ells no se n'estaran pas per aquestes minúcies. Són més d'anar pel broc gros. Potser per això no van trobar ni una sola urna, els fletxes!

Demostrant una imaginació desbordant pròpia d'un cos tan capdavanter, han volgut deixar clar que ells «ho tornaran a fer». És a dir, que ens tornaran a copiar els lemes, a atonyinar amb porres, a disparar bales de goma i a fer declaracions com si en lloc d'un cos armat obligadament neutral fossin candidats del PP, de Cs, de Vox o del PSOE a les properes eleccions. També s'han repartit premis: jutges contra el procés, fiscals, testimonis, tots condecorats. La declaració, a tres dies de la Hispanidad, a cinc de la sentència contra els presos polítics, i a sis dels 79 anys de l'afusellament del president Companys, queda la mar de ben emmarcada.

Són això i ho són des de sempre. M'ho deien els avis i és ben possible que, a vostès, també els ho diguessin. En tot cas, a més de la ràdio i les provisions, potser haurem de començar a pensar que ens caldrà alguna cosa més per protegir-nos. A Hong Kong porten paraigües i mascaretes contra el gas pebre.