uan la Vilallonga era professora a la UdG, li deien Barbie, no sé si pel pentinat, pels modelets o per la capacitat intel·lectual. I és clar, si poses una Barbie de consellera de Cultura, el primer que fa és canviar la decoració de la Generalitat. El segon, seria enviar als mitjans una quilomètrica nota de premsa anunciant que ha fet donació al Museu del Juguet de 6 fotografies, de quan era nena. Però això ja ho va fer primer, en un embolic sobre quines han de ser les prioritats de la seva conselleria. No anem a demanar-li a una Barbie que sàpiga de números.

La Barbie i en Ken Presidentorra presidien la comissió d'experts que ha decidit retirar les pintures murals del Saló Sant Jordi, amb l'argument que no són de prou qualitat i tenen connotacions ideològiques, com si hi hagués alguna obra d'art que no en tingui -començant per les imatges que hi ha a les esglésies- i com si la qualitat es mesurés. El que volen dir la Barbie, en Ken i els experts, és que són d'una ideologia que no els agrada, perquè si els murals elogiessin les gestes de Jaume I o mostressin Colom salpant de Pals, allà es quedarien encara que fossin pintades per un mico borratxo. Al cap i a la fi, una comissió d'experts no és res més que una reunió de gent, i de gent n'hi ha tanta que en pots trobar disposada a dir una cosa i el seu contrari. Es tracta de saber buscar els experts adequats, o de remunerar-los prou bé.

Fins que no triïn les cortines de cretona que han de lluir els finestrals de Palau, la Barbie i en Ken s'acontenten de treure els murals, no en va això obre l'opció de tornar-lo a decorar. O sigui, de premiar amb l'encàrrec algun artista llacista, no hem arribat fins aquí per no poder repartir pròdigament càrrecs, encàrrecs, premis i prebendes als artistes compromesos amb la causa, amb el benentès que abans ja n'hagin obtingut tots els nostres familiars i amics.

A tall de donar exemple, no estaria malament que en la propera visita que la Barbie o Presidentorra facin a la casa de la República per retre vassallatge al marquès de Waterloo, arrenquin amb les seves pròpies mans l'obscè quadre amb les imatges de Macià, Companys i Puigdemont que la decora. Per la manca de valor artístic i per la vergonyeta que ens fa passar a tots els que encara no hem perdut del tot la decència.