El debat preelectoral queda simplificat si s'accepta que enfrontava cinc perdedors, un més que a l'abril i un menys que en les eleccions generals del primer semestre de l'any vinent. Pedro Sánchez, polític de disseny, no només s'arrisca que el PSOE baixi en escons, sinó que enfonsa el seu soci preferent de Podem i dificulta la seva capacitat combinatòria. Pablo Casado va obtenir el segon pitjor resultat de la història del PP, i el més pitjor també li pertany, sense que ofereixi símptomes de dimitir. Ciutadans gairebé es condemna a l'infern extraparlamentari, Albert Rivera dialoga amb la seva llamborda hamletiana sobre si li convé més ser l'apèndix de Casado o d' Abascal. El partit de Pablo Iglesias va baixant en totes les eleccions celebrades des de la seva explosió el 2015, i diumenge tornarà a complir amb aquesta llei per molt que invoqui la seva parella de manera vergonyosa. Vox és l'aparent campió però es limitarà a arrodonir el resultat que Abascal va frustrar en els anteriors comicis.

Íñigo Errejón haurà d'esperar al debat preelectoral de 2020, però Més País ja pot presumir de ser el primer partit que comença a perdre vots el dia de la seva constitució. Qui són doncs els guanyadors absents en el debat? Tots els partits independentistes, nacionalistes, regionalistes o cantonalistes. No només les marques acreditades, també Terol desitja pel que es veu independitzar-se d'Espanya, i Cantàbria és una comunitat sediciosa.

L'única cosa important d'una anàlisi és oferir una temptativa de classificació, amb els candidats ordenats segons l'impacte sobre els seus partidaris. No et preguntis si un aspirant t'agrada a tu, sinó si convenç els seus votants. Sota aquesta premissa: Pablo Iglesias, Santiago Abascal, Pablo Casado, Pedro Sánchez, la llamborda d'Albert Rivera i Albert Rivera sense llamborda (si algú sap distingir). En efecte, és un problema que els extrems ofereixin una major articulació que els partits tradicionals.